Bakeriet i Bagn

Tekst og foto: Rune Larheim

Bakeriet i Bagn ble etablert i 1942 i Fossgården av familien Brustad. De hadde også matbutikk der til 1987, bakeriet var i drift frem til midten av 80-tallet.

Espen Blåfjelldal kom i prat med Knut Herman Bergsund som eide bygget, de var begge ivrige i å få i gang drift i bakeriet. Etter prøve baking og etter at de hadde gjort noen forbedringer, ble Blåfjelldal og Helge Gjerdalen fra Tollefsrud enige om å starte drift i bakeriet i januar 2014.

Ovnene i bakeriet er laget i Nydalen i Oslo i 1942. - Ideen er å lage brødvarer, hovedingrediensene er «god tid og tålmod» i tillegg til litt mel og vann, forteller de. Deigene blir satt dagen før og står kaldt over natten. De to ovnene fra 1942 blir brukt, de har tilsammen 6 m² stekeflate. Da blir det plass til ca. 35-40 brød i hver ovn. De lager tre forskjellige typer brød, boller og kanelsnurr. Ference Anthal fra Ungarn er ansatt som baker, han bor på Fagernes. Kona til Anthal er psykiater og jobber på DPS i Aurdal.

Bakeriet har på kort tid blitt veldig populært og responsen har vært enorm. De har blant annet stamkunder som kommer innom hver fredag før de reiser videre til hytta på Beitostølen. I utgangspunktet skulle de selge til butikk men mange kommer langveis fra til bakeriet for å kjøpe brød. Blåfjelldal og Gjerdalen vil derfor se på åpningstidene og jobbe videre med skilting og markedsføring. Lokalene er for små i dag og de ønsker å lage et utsalgssted, samtidig som kundene skal føle nærhet til og kunne se bakeriet. De har 440 m² som de kan ta i bruk, som det er mye jobb med for å få i stand.