Fra Stavedalen til Zadar og tilbake

Tekst og foto: Tom Svensen

Campingvognene vender tilbake til vintercampen i Stavedalen etter en langtur ned til campingplassen Zaton som ligger ved byen Zadar i Kroatia. Turen ble planlagt i detalj i vinter rundt bålpannen på campingen ved Stavadalen Skisenter. Det blir jo ikke alltid slik man planlegger, men det gjør ingen ting. For camping er frihet, frihet til å gjøre det man ønsker - når man vil.

 

Ofte får vi spørsmålet; - hvor lang tid bruker dere på turen til Kroatia?, svaret er tre dager. Om man reiser fra Stavedalen på fredag, da kjører dere inn på plass søndag kveld. En distanse på ca. 2500 km gjennom Sverige, Tyskland, Østerrike og Slovenia før man kjører inn i Kroatia. Første gang man tar turen er selvfølgelig den mest magiske, magisk når man i sør Tyskland ser siluettene av Alpene og magisk når man kjører ut på slettene i Nord-Italia eller Slovenia og ser at utetemperaturen stiger raskt. Når man åpner bildøren og varmen slår mot deg, den gode følelsen når man finner ut at man har kjørt bil til «Syden». Kaptein på egen skute!

 

 

Nå har vi gjort dette i nesten 10 år og mange gjennomfartsveier gjennom Alpene er testet. I vest, over Brennerpasset mellom Innsbruck og Bolzano, forbi Gardasjøen (370 kv.km.) som er Italias største innsjø og som bare så vidt slår vår egen Mjøsa (365 kv.km.) i størrelse. Og på Autobahn A10 mot øst til Villach. Midt mellom disse ligger Felbertauern strasse for den viderekommende, en fantastisk vei gjennom fantastisk landskap. Men her må man være forsiktig med vogn bak. Man vil ikke kjøre feil her, mange veier har i dette området alt for tøffe stigninger og er forbudt med vogn. Da er den østligste ruten fra Regensburg – Graz – Zagreb langt snillere for både bil og sjåfør. Det var nettopp denne ruten vi fulgte i år.

 

 

Vi er ikke de første som reiser til byen Zadar, her har det vært bosetning i over 3000 år. Men det var Romerne som ga den by status. Zadar har vært beleiret mange ganger, siste beleiring varte fra 1991 til 1995 da den ble overtatt av den Kroatiske arme etter Jugoslavias sammenbrudd. Byen ligger vakkert til, og utenfor Zadar finner man øygruppen Kornati. I antall er dette 150 øyer i Adriaterhavet, hvor nasjonalparken i sør er mest kjent. Innover i landet finner man Zrmanja kanalen som vi utforsket i år. Alt i alt et eldorado for båtturer.

 

 

 

Tiden går så veldig fort, dette til tross for at vi var der i litt over tre uker. Men dagen hvor vi måtte pakke sammen å sette kursen nordover kom. Det var da vi begynte å tenke på Vintercamping i Valdres. Og nå er alle vognene samlet i Stavedalen igjen. Bålpannen er klar og vi ser frem mot korte dager, stjernehimmel og masse bålkos ved Stavadalen Skisenter. Ikke lenge før planlegging av neste års sommerferie er i gang!

Linker:
Campingplassen Zaton: http://www.zaton.hr/en/zaton
Felbertauern strasse: http://www.felbertauernstrasse.at/en/
Kornati: http://www.np-kornati.hr/en
Zrmanja: http://river-zrmanja.croatian-adriatic.eu
En liten film fra årets tur: https://youtu.be/iQYcBu4cZeE
En liten film fra turen til Zrmanja kanalen: https://youtu.be/NNsxwgTiqXk