Reinli Stavkirke

Kommende gudstjenester i Reinli

17. mai
Luk 17, 11-19 Den takknemlige samaritan
Reinli kapell kl. 09.45: 17. maigudsteneste. Tore Samuelsen. Takkoffer til Reinli kyrkjelyd

19. mai, 5. søndag i påsketiden
Joh 17, 6-11 Jesus ber for sine
Reinli kapell kl. 18.00: Samtalegudsteneste. Tore Samuelsen. Takkoffer til Pilegrimsfellesskapet St. Thomas

9. juni, Pinsedag
Joh 14, 23-29 Løfte om Ånd og fred
Reinli stavkyrkje kl. 11.00: Konfirmasjonsgudsteneste. Tore Samuelsen.

Lat ned hele gudstjenestelisten for Sør-Aurdal her

Det tas forbehold om at gudstjenestelisten kan endres. Følg med i avisa Valdres og nettsidene i kommunen.

ALLE ER HJERTELIG VELKOMNE!

 

Reinli Stavkirke

Reinli stavkyrkje ble bygget omkring 1250-1300. Den kirken som nå står på plassen er sannsynligvis den 3. kirken på plassen. Kirken har en spesiell plaløsning som nok er inspirert av kontinentale klosterkirker. Kirken er soknekirke, men fordi den ikke har strøm er det kun gudstjenester der i sommerhalvåret.

Klikk her for å få en virtuell omvisning i og utenfor kirken

 

ÅPNE STAVKIRKER med omvisning sommeren 2018

Vi åpner sesongen lørdag 23. juni og holder på til søndag 19. august. Stavkirkene er åpne fra kl. 11.00-17.00. 

Hedalen er åpent alle dager unntatt tirsdag.
Reinli er åpent alle dager unntatt onsdag.

Priser:     Voksen  kr. 60,- pr pers (barn under 16 år gratis) 
                 Grupper kr. 40,- pr pers, minimum 10 personer.

Reinli stavkirke kan eventuelt åpnes til andre tider ved forespørsel på telefon 61 34 85 80 / 416 74 669.

Blomsterhilsninger for Reinli er å få kjøpt på Matkroken og i servicebygget i åpningtiden. Kirkepass er også til salgs, stempelkasse er ved servicebygget.

I servicebygget selges også den vesle stavkirkeboka for barn av Grete Letting og Reidun Solberg. Andre kirkebøker, bilder, prospekt, ecclesianåler i sølv eller bronse, doble kort med mange motiv, litt brukskunst + bøker utgitt av Sør-Aurdal historielag og kioskvarer.

VELKOMMEN TIL VÅRE TO FLOTTE STAVKIRKER!

Klikk her for å lese mer på nettsidene til kirkene i Sør-Aurdal

 

Turistsesongen 2011 ved Reinli stavkyrkje.

Tekst og foto: Åse Østgård Hagen

Sommaren og og turistsesongen er snart over for i år. Vi kunne tenkje oss å høyre korleis sesongen har vore ved Reinli stavkyrkje. Eg spør Marinanne Jensen, ein av gaidane. Ho fortel at dei har vore tre gaidar som har delt på jobben med å vise fram stavkyrkja for dei som har kome innom. Dei to andre er Bjørg Aabye og Karianne Garthus Asheim. Det har vore gaiding frå 11 til 16 kvar dag frå 22. juni, siste dag er 22.august.

Marianne fortel at det har vore mange tyskarar innom i sommar, men og danskar, svenskar og ein del nederlendarar. Fleire amerikanarar har vore innom for å sjå etter gamle graver og høyre om området der forfedrane deira kom ifrå. Det har og vore mange nordmenn på besøk, ikkje minst valdrisar som har vore innom for å få stempel i kyrkjepasset sitt. Kyrkjepasset er eit lite hefte med bilete av dei 33 vigsla kyrkjene i Valdres. Ved kvar kyrkje er det sett opp ei kasse med stempel. Dei som gjennom sesongen har besøkt alle kyrkjene og har stempel i passet, er med i trekninga av ein flott kunstbibel før jul.

Besøket i år har vore om lag som i fjor. I juni var det lite besøk, men så tok det seg opp i juli og det har vore bra fyrste delen av august. Det har vore få bussar med turistar innom i år. I det trivelege servicebygget nede ved vegen er det sal av kort, bøker og anna. Salet av bøker som handlar om stavkyrkjene har gått svært bra, fortel Marianne. I desse dagar har det kome opp nye, brune skilt ved brua i Bagn og i Hoffsvingen som fortel kvar stavkyrkja finns. Marianne meiner at desse skilta er å rekne som suppleringskilt til eit endå større skilt som må setjast opp langs E-16, liknande med det dei har lenger sør i dalen som viser veg til Hedalen stavkyrkje.

Ved servicebygget ynskjer Marianne velkomen til Reinli Stavkyrkje

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Tre turistar frå Oslo har vore på omvisning i stavkyrkja med Marianne Jensen som gaid

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veien til Reinli Stavkirke

Kjør E-16 fra Oslo mot Hønefoss, videre mot Fagernes. Ta av fra E-16 ved Bagn sentrum, 2,5 mil sør for Fagernes. Kjør forbi Valdrestunet kjøpesenter videre inn i sentrum. Ta av ved brua, skilt til Reinli og Reinli Stavkirke, ca. 4 km. opp bakkene. Parkering ved Reinli kapell. Toaletter og rasteplass.

Reinli stavkirke ligg vakkert til på et platå midt i bygda, med en flott utsikt. Brun og værbitt står hun der og vitner om mange hundre år med menneskene i bygda vår. De gamle kalte kirken for Gamle Guri. Dette var nok et kjælenavn, og det ble sagt at kirkene ofte i gammel tid hadde kvinnenavn. Det knytter seg flere sagn til Reinli stavkirke. Et forteller at bygdefolket først bygde den på ”kyrkjevøllen”, ei slette ved garden Lykkja, i dag kalt Sagvollen. Dette likte ikke huldrefolket, og ei natt flyttet de kirken til stedet der den står i dag. Et gammelt vers forteller om dette:

Ho er gamal, Reinlikyrkja no,

Ja, mange hundre år.

Og huldrefolket flytte ho,

til staden der ho står.

Et annet sagn forteller:

Da kirken sto ferdig samlet folket seg til gudstjeneste. Mens presten stod på prekestolen kom en voldsom lyd frå en lur som ble spilt på. Den overdøvet presten som stod og prekte, og forsamlingen sprang ut for å se hvem som spilte så vakkert. De så ei hulder som sto på høyeste toppen på Langeberg og spilte, og det ble sagt at låten var så gripende vakker at de som hørte den aldri kunne glemme den. Denne melodien blei seinere kalt Langebergslåtten, den ble spilt både i bryllup og ellers, og var også kjent under navnet Lyarslåtten.

Presten gjekk ut og ba huldra om å forsvinne, men huldra ble sint og kastet en diger stein mot kirken. Men presten holdt korset opp mot huldra, og dette fikk steinen til å falle ned. Da kom en diger bukk til syne bak huldra, og den stanget henne utfor Langeberg så hun slo seg i hjel. Lårbeinet ble i følge sagnet senere brukt til stolper under ett stabbur i bygda.

Alder

Det har vært noe uenighet om hvor gammel kirken er. En tysk arkeolog mener det er mulig at et hedensk tempel eller gudehov som stod der, ble brent eller revet ned under kristningen av Valdres i 1023, og at en kirke ble oppført i all hast. Professor Anders Bugge, som har studert kirkene i Valdres, daterer kirken til mellom 1275 og 1300. Den blir i alle fall nevnt i regnskapene for de pavelige nuntiers (sendebud) i 1327.

Eilef Bakkene og en Ole Johnson, som var snekkere, rev og bygde om kirkens interiør rundt år 1850. De fortalte om en figur på veggen, ikke langt frå hoveddøra, som det stod et tall på. De mente det var 1157. Denne figuren ble dessverre totalt ødelagt under arbeidet.

Utgravninger viser at dette er den tredje kirken som er bygd på stedet. Det ble funnet mye forskjellig under utgravningen, slik som mynter både fra nyere og eldre tid. Noen så langt tilbake som begynnelsen av 1200-tallet. Andre ting som kan nevnes er ting som må være mistet, slik som deler av bunadsølv, knapper og perler. Perlene kan sikkert stamme fra rosenkranser. Det gikk fram av utgravingen at kirken har blitt radikalt ombygd en gang, og fikk dermed det utseende den har i dag. Reinli stavkirke er den eneste i landet som har alle de 12 innvielseskorsene intakt.

Dette bildet av et av innvielseskorsa er tatt fra boka "Reinli stavkyrkje" av Ola H. Sukke.

Kilde: "Reinli stavkyrkje" av Ola H. Sukke.