Rundt 500 i fakkeltog i Fagernes

Tekst og foto: Rune Larheim

Onsdag kveld hadde ca. 500 møtt opp i fakkeltoget mot nedleggelse av arbeidsplasser i Valdres, i Fagernes. Fra Sør-Aurdal var det en lystig gjeng som tok felles buss fra Bagn. Blant dem var varaordfører Svein Bakke som hadde med fakler og plakat med parolen "NOK ER NOK - la Valdres leva!". JVB og Etnedal Bilruter stilte opp med garatis transport til Fagenes.

Vel fremme i Fagernes ble faklene tent og ferden gikk videre til Skiferplassen. Her var det trekkspillmusikk og Slidreøyas venner solgte gløgg og fakler. Ordførere og varaordførere var de første på scenen hvor Lars Kvissel, ordfører i Vestre Slidre, holdt apell på vegne av kommune. De lanserer i forbindelse med fakkeltoget et felles opprop mot nedlegging av arbeidsplasser i Valdres. Med dette vil de kreve og få møte sentrale myndigheter og regjeringen.

Andre appellanter var leder i Senterpartiet Trygve Slagsvold Vedum, storingsrepresentant Stine Renate Håheim (AP), Eivind Brenna (V), Ole-Jacob Christensen i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Mikael Fønhus i Valdres næringsforum og Trond Ellingsbø, leder i Oppland Bondelag. Nederst på siden finner du lydklipp fra appellene. Alle var de enige om at nok er nok og, som Senterpartilederen sa, - regjeringens distriktspolitikk er helt "høl i hue", de legger ned fengselsplasser her i landet samtidig som de kjøper plasser i utenlandske fengsler.

- Nå må regjeringen forstå at det ikke bare er sort gull utenfor norske kysten som er viktig, her i innlandet har vi store mengder med grønt gull, sier Stine Renate Håheim. Hun vil fortelle regjeringen at Valdres trenger drahjelp, ikke at de stikker kjepper i hjulene for oss. Hør hele appellen nedenfor.

Til slutt var det allsang til "Deilig er jorden" og "Valdres, Valdres! Vår eigen dal". NRK var også tilstede og hadde direktesending på Østnytt før arrangementet var over. Flere bilder her:

 

Klikk på bildene nedenfor og hør hver enkelt sin appell.