Stavadalen Skisenter er inne i sin 10. sesong

Tekst og foto: Rune Larheim

Februar 2015 har Stavadalen Skisenter 10-års jubileum som alpindestinasjon i Valdres. Daglig leder, Vidar Stavedal, kan fortelle at det har vært stor utvikling og mange utfordringer siden starten i 2005.

Stavedalen: Ekteparet Mona og Vidar Stavedal åpnet Stavadalen Skisenter i februar 2005. Den gang var det den øverst bakke som stod klar med en liten kiosk tilknyttet bakken, Kiosken ble senere bygget ut og er i dag Makalausbua. Etter hvert fikk de også en barne- og nybegynnerbakke.
Selger hytter
I tillegg til alpinbakkene har ekteparet flere hytteprosjekt i Stavedalen. Dette startet i august 2010 da første spadetak ble tatt. I dag har de solgt totalt 25 hytter. To nye prosjekt står nå ferdige på nedsiden av campingplassen, i tillegg til et som er nystartet. Hyttene blir bygget etter hvert, to er allerede ferdige og solgt, og 14 tomter står klare. Alle de andre hytteprosjektene er ferdige og utsolgt.
I forbindelse med de nye prosjektene ønsker Stavedal å utbedre vannet og området rundt, som ligger ved de nedre hyttefeltene. Her vil det bli bade- og lekeplass, og muligheter for aktiviteter også sommerstid. I tillegg vil det bli tilrettelagt for at skisenteret har vanntilgang for en eventuell produksjon av snø.
- Hvis det fortsetter med snøfattige vintrer må vi ha muligheter for å produsere snø, sier Vidar Stavedal. Ønsker man å se hyttene har de tilgang til det, og en ny visningshytte vil bli satt opp i løpet av våren.
Labert hyttemarked
Hyttene er små familiehytter og kommer som byggesett fra Latvia, og Stavedal har god lokal hjelp til å sette de opp, i tillegg til Daniel fra Romania, som er en altmuligmann. Men på grunn av den fallende kronekursen har også dette blitt dyrere. Som mange andre fjelldestinasjoner merker også ekteparet Stavedal nedgangen i hyttesalget. Etter den flotte sommeren er det flere som har investert i hytte ved sjøen fremfor hytte på fjellet.
- De fleste som har kjøpt hytte i Stavedalen er fra Oslo området, sier Mona Stavedal. – Med økende aktivitet fra Østfold, legger Vidar Stavedal til. Det er også familier fra Valdres som har hytte i Stavedalen.
Aktivt hyttevel
Hytteeierne har stiftet sitt eget hyttevel, Stavadalen Hyttevel. De har vært meget aktive og samarbeider godt med Stavadalen Skisenter. Hyttevelet har stiftet sitt eget løypelag, Makalaus Løypelag, og gått til innkjøp av ny løypemaskin. Åpning og dåp av løypemaskinen vil finne sted ved Makalausbua mandag 29. desember, dette vil bli beskrevet senere.
Spennende 10-års jubileum
- I forbindelse med jubileet vil vi markere det med små overraskelser gjennom vintersesongen, i samarbeid med Makalausbua, forteller Mona Stavedal. Siden ikke alt er på plass ennå kan hun ikke si noe mer, men det vil bli publisert i media. Tirsdag 30. desember blir det julebukk moro. De som er fullt utkledd som julebukk får kjøre gratis i heisen.
Samarbeid mellom alpindestinasjonene i Valdres
Som man tidligere har kunnet lese så har Vidar Stavedal, sammen med Olav Brenna i Vaset Skiheiser, stått i bresjen for å få til et samarbeid mellom de 6alpindestinasjonene i Valdres. Dette har ført til at man kan kjøpe et heiskort som kan bukes i alle bakker i Valdres.
- Det var litt spennende med disse møtene og at alle ble med på dette samarbeidet, sier Vidar. – Det er dette som må til, at vi kan samarbeide og dra nytte av hverandre, fortsetter han. Vidar Stavedal håper at de kankomme dit at hver destinasjon har sin særegenhet, at ikke alle må ha de samme tilbudene.
- Vi håper å skape det mangfoldet at man vil reise til en plass for å få en utfordring, avslutter Stavedal.
Makalausbua
Gerd Stavedal og Kjersti Kaxrud driver Makalausbua, med hjelp fra Tordis Skaret. I tillegg til kafédrift satser de på catering og utleie til selskaper. Det har vært veldig populært med konfirmasjoner, barnedåp og bryllup. Kaféen driver godt og har de senere år økt omsetningen.
- I vinterferien og påskeferien er det høysesong i Makalausbua, sier Gerd Stavedal. De vil også i 2015 lage tilstelninger, som diverse kurs, rakfisklag, julebord osv.
Jul i Stavedalen
Ekteparet Katarina og Bruce Lethuillier er det andre paret som kjøpte hytte i det nye hyttefeltet. De overtok hytta 5. desember og er veldig fornøyde. Paret har invitert til juleselskap og skal feire jul i hytta i Stavadalen Skisenter.