A R K I V 2.  H A L V Å R  2 0 1 2


3. dagsfest på Reintun

Tekst og foto: Rune Larheim

Torsdag 27. desember var det god gammeldags 3. dagsfest på Reintun. Ca. 140 gjester var innenfor dørene denne kvelden og svingte seg til musikk fra Vangsteins. Styret i Reinli Forsamlingshus hadde som vanlig laget et flott arrangement som ble avsluttet klokken 01:00. Neste år får vi håpe Sør-Aurdal kommune er enige i at festen på Reintun også kan holde på til klokken to. Her er noen bilder fra kvelden, klikk på dem for stort format.

Bente Østgård og Jorunn Skaret ønsket velkommen og tok imot inngangspenger, mens Kari Kollsgård styrte kjøkkenet med stø hånd. Det rykket i dansefoten da Vangsteins spilte opp og det var mange danseglade på gulvet, mens andre bivånet det hele.

Julehilsen fra VNK

Daglig leder for Valdres Natur og Kulturpark, Kjell Arne Berntsen, har sendt oss denne julehilsenen.

Valdres Natur og Kulturpark vil få takke dere alle for et arbeidsår preget av godt samarbeidsmiljø og positiv innstilling!

 

Det betyr mye at vi arbeider mot en felles ambisjon om å utvikle  Valdresregionen til  å bli landets beste regionale merkevare.

Vi ser frem til et nytt år hvor vi kan arbeide videre  mot  visjonen i et  helhetlig samspill for å oppnå gode resultat.

 

Vi ønsker alle en riktig god jul, og de beste ønsker for det nye året!

 

Valdres Natur og Kulturpark

Last ned julekortet her

PRESSEMELDING FRA VALDRES NATUR OG KULTURPARK

918 500 kroner til Valdres Natur- og Kulturpark

Norske Parker er en paraplyorganisasjon for alle lokale og regionale parker i Norge og arbeider for å etablere lokal og regional park som en samarbeidsmodell i Norge. I dag har vi 4 etablerte regionalparker, 8 landskapsparker (lokale parker) og 2 regionalparkprosjekter som er tilknyttet organisasjonen Norske Parker. I tillegg er det nå flere lokale og regionale parkprosjekter på gang. Valdres Natur og Kulturpark ble opprettet som en videreføring av Regionrådet for Valdres i 2007, og Valdres var de første til å starte regionalparkmodellen i Norge – tett fulgt av Nærøyfjorden i Aurland.

Eivind Brenna, tidligere styreleder i VNK er leder for organisasjonen Norske Parker. Nå 5 år senere er 4 etablerte  regionalparker , 8 lokale parker og to regionalparkprosjekter kommet til og flere ser dette som en formålstjenlig modell for regional- / bygdeutvikling basert på natur og kulturverdier. Kommunal og regionaldepartementet lyste i den forbindelse ut et Verdiskapningsprogram for regionalparker.  Nå har 16 regioner mottatt til sammen 9,4  mill. kroner. Valdres Natur- og Kulturpark ble tildelt kr. 918.500.

Les hele pressemeldingen her

Fest på Reintun 3. juledag

27. desember blir det god gammeldags 3. dagsfest på Reintun. Puss danseskoene og bli med og lag god stemning sammen med dine sambygdinger, Vangsteins spiller opp til dans. La oss holde fast ved denne tradisjonen i Reinli.

Vi starter klokken 20:00 og holder på til en time over midnatt. Pølser, mineralvann og kaffe kan kjøpes, i tilegg blir det ølservering. Inngangsprisen er kr. 150,-.

Følg arrangementet på Facebook her og se hvem som vil være med

Klubbrenn – Åsemyra skianlegg 18. desember 2012

Bagn IL - Begna IL - Begnadalen IL

Fra Bagn IL har vi mottatt resultatlisten fra sesongens første klubbrenn. Det var flotte forhold i løypa og "julekortstemning". Rennet hadde 44 deltakere og gikk i fristil.

Last ned resultatlisten her

Bagn skole må bygges ut

Tekst og foto: Bjørn Karsrud, Avisa Valdres

Bagn skule er for liten. Det er ubrukelege arbeidsforhold både for lærarar og elevar. No slår foreldrearbeidsutvalet alarm.

- Kommunen slo saman skulane i Reinli og på Bagn for å spara pengar. Det har dei kanskje klart, men det har gått ut over elevane, seier Kristine Kvame, som er skretær i FAU. Sjølv er ho mor til ein fyrsteklassing.

 

I samband med overflyttinga frå Reinli vart det bygd på fire grupperom, trass i at vedtaket var på fem. Men per i dag er situasjonen den at det manglar to store klasserom, og det er for få grupperom.

-Arbeidssituasjonen til lærarane er også dårleg, seier Kvame.

Les hele artikkelen her

Brann i driftsbygningen til Valdres Skogavvirkning AS

Dramatisk da brann førte til evakuering i Reinli

Tekst: Geir Helge Skattebo, Avisa Valdres

Det som først ble meldt som en låvebrann under kontroll, viste seg å være mer eksplosiv enn som så. Flere boliger ble evakuert i Reinli mandag formiddag, 17. desember. Først 13.37 meldte politiet at skarpskyttere hadde punktert acetylenflaska og at de evakuerte kunne flytte hjem.

Ettersom det ble oppbevart forskjellige typer gasser som acetylen og sveisegass, samt diesel og olje, valgte politiet å evakuere området. Beboere på garden, samt sju omkringliggende husstander ble evakuert.

Les mer på nettsidene til Avisa Valdres

Vinterbilder

Fra Roy Arne Ukkestad har vi fått disse flotte bildene, tatt i Stavadalen og på Nordre Fjellstølen. Klikk på dem for å se de i stort format.

ICA Nær Reinli

Åpningstidene for julen 2012 for ICA finner du her.

Makalausbua

Åpningstider i julen

2. dag jul (26.12.) - 6. dag jul (30.12), kl. 10:00 – 16:00
Nyttårsaften (31.12), kl. 10:00 – 14:00
Nyttårsdag (01.01), kl. 12:00 – 17:00

Velkommen!

Julekavalkade

Med Hedalen Ungdomslag og gjester

Lørdag 22. desember klokken 15:00 og 18:00.

Les mer her

Reinli Fritidsklubb

I høst har Reinli Fritidsklubb som vanlig hatt svømming i svømmehallen på SAUS. Fredag 7. desember var det juledisko i Skolehuset i Stavadalen, 28 unger var med og lagde en livlig og hyggelig fest. Takk til barn og foreldre som har bidratt til at aktivitetene har blitt gjennomført.

Nedenfor er en video fra årets juledisko, bilder fra aktivitetene kan du se på

fritidsklubben sine egne sider.

Ekstraordinær generalforsamling for Reintun forsamlingshus BA

Reintun forsamlingshus innkaller til ekstraordinær generalforsamling i forbindelse med endringer i vedtektene. Møtet finner sted på Reintun onsdag 12. desember klokken 19:00.

Saken som behandles er forandring av vedtektene som følge av at Reintun går fra å være et BA (selskap med begrenset ansvar) til et SA (et samvirkeforetak). Overgangen krever en forandring/tillegg til vedtektene som må avgjøres på et ekstraordinært årsmøte innen utgangen av 2012.

Fest for frivillige

Tekst: Reidar Schlytter. Foto: Reidar Schlytter og Chr. Rustebakke.

Styret i Frivilligsentralen inviterte til fest for de frivillige på Fossvang torsdag 6. desember 2012. Bakgrunn for festen var at Frivilligsentralen ønsket å markere de frivilliges innsats og takknemlighet til alt som blir gjort på frivillig basis gjennom året.

Daglige ledere Ester Kulterud og Arna Bjørneskaret hadde pyntet til fest i Frivilligsentralens lokaler på Fossvang og dagens meny til gjestene var:

Forrett: Rakefisktartar
Hovedrett: Juletallerken
Dessert: Riskrem

og kaffe med nogott attåt.

Les mer og se flere bilder på Begnadalen.no

 

Klubbrenn ut – smørekurs inn på Åsemyra tirsdag

Vi har ikke før gitt beskjed om skirenn før vi dessverre må avlyse. Det er foreløpig for lite snø på Åsemyra, og klubbrennet må avlyses. I stedet iverksettes plan B.

Det blir smørekurs på Åsemyra tirsdag 4 desember klokken 18:30.

Velkommen!

Frisklivssentralene i Valdres inviterer til Bra Mat - Kurs

Sted: Vil bli avgjort når det er klart hvor deltagere kommer fra
Dato: 04.02, 18.02, 04.03, 18.03
Klokken: Ettermiddag/kveld (nærmere info kommer)
Pris: Kr. 500,- pr. pers. (inkl. kokebok)

Kurslærer
Liv Holar Onstad, Øystre Slidre

Påmelding
Frisklivsveileder i din kommune
for Sør-Aurdal: Mirian Ø. Mikkelsgård, tlf.: 976 64 150

Les hele invitasjonen her

Terminlista for skisesongen er klar

Snøen er ankommet, og skigruppa har terminlista for ski-sesongen klar:  Terminliste 2012-13

Terminlista blir liggende øverst på startsiden til Bagn.no under SKI  hele vinteren, og suppleres hver uke med resultater fra klubbrennene.

Klubbrenn arrangeres hver tirsdag, og det alterneres mellom Leirskogen og Åsemyra. Første klubbrenn er tirsdag 4. desember på Åsemyra.

Bagn IL arrangerer dessuten  skileik for barn mellom 4 og 10 år  hver onsdag kl.  15.30  på Leirskogen, og skileik/trening for 10-åringer og eldre  hver torsdag kl. 18.00 enten på Leirskogen eller Åsemyra.

Se mer informasjon om sesongen under terminlista.  Spørsmål kan rettes til ski-leder i Bagn IL, Oddvin Sørbøen 92459590.   Bildet er fra skiavslutningen på Leirskogen 2012

Valdres først ute med langrennsturer på TurApp

Valdres Natur- og Kulturpark og Valdres Destinasjon lanserte i juni i samarbeid med selskapet TurApp AS, TurApp for Valdres - et konsept for digital formidling av turmål og friluftsaktiviteter.

TurApp Valdres har i sommer og høst inneholdt 60 flotte fjellturer, vandreturer, sykkelturer, fiskeplasser og padleturer. Alle turmål og aktiviteter som ble presentert er å finne i de seks valdreskommunene. Første desember har vi supplert med 20 flotte langrennsturer – du kan se alle på nettsiden: www.turapp.no/valdres

TurApp Valdres er tilgjengelig for iPhone via App Store (søk på: «turapp valdres»). Løsninger for andre smarttelefoner er under planlegging, og vil bli lansert senere.

Les hele pressemeldingen her

3D-animasjon av ny E16 Fønhus-Dølvesæter

Statens vegvesen skal bygge ny E16 fra Fønhus og nordover. Denne videoen viser hvordan den nye veien blir på den første delstrekningen; Fønhus-Dølvesæter. Det var anleggsstart på delstrekningen i september, og den nye veien skal stå ferdig i 2014.

 

Manglende tømming av søppel?

Har du husket kvisting og kantslått slik at renovasjonsbilen kommer frem?

VKR informerer om at det må være fri korridor slik at ikke kvister slår inn på bilen. For at renovatøren skal kunne hente avfallet ditt, er det viktig at det er orden på vegen frem til og rundt avfallsstativene.

Har du spørsmål kontakt VKR direkte: 61 36 38 66. Mer info på www.vkr.no

Klubben i mitt hjerte

Tre dager igjen å stemme. Gjør som Ørnulf, stem på Bagn IL!

 

  

Julebordet i Makalausbua er avlyst!

Julebordet i Makalausbua må dessverre avlyses på grunn av for få påmeldte. Det er synd at ikke flere stiller opp om det som skjer i bygda, også rakfisklaget måtte avlyses fordi det var for liten interesse. Mange er redd for at det ikke blir noe igjen i Reinli, men da må man også stille opp når noen pøver å arrangere noe.

Oppdatering fra Bolystprosjektet

Tekst: Jørn Damslora

Nå er det lenge siden forrige oppdatering fra Bolystprosjektet. Jeg velger en liten punktvis oppdatering.

Register lag og foreninger.
Nå skal det kommunale registeret over lag og foreninger være ganske korrekt. Likevel oppdager jeg stadig lag og foreninger i kommunen som ikke står i registeret. For å forenkle kommunikasjonen mellom lag og foreninger er det en stor fordel om alle står i samme register. Savner du noen lag, så meld fra.

En gruppe lag jeg savner er løypelag og hyttevel. Selv om lederne av disse lagene bor i andre kommuner mener jeg lagene tilhører Sør-Aurdal. Dette mener heldigvis Gunvor Elene også, så det er bare et spørsmål om tid og oppsporing før de er i registeret. I hvilken grad det er viktig å ha med disse lagene i registeret kan sikkert diskuteres, men det kan ikke kalles inkluderende å utelate dem.

Les mer her

Gratulerer til STAUT og Kristin Nerødegård

Tekst og foto: Rune Larheim

På kulturkvelden på SAUS fredag 23. november ble kulturprisen tildelt STAUT, og idrettspisen gikk til skytteren Kristin Nerødegård.

Kvelden ble trygt ledet av Bente Hemsing og Nicolai Øyhus. Med morsomme innslag både musikalt og verbalt, loset de prisvinnere, prisutdelere, gratulanter, artister og publikum gjennom kvelden.

Les mer og se flere bilder her

Reinli Grendeutvalg

På siste styremøte i grendeutvalget ble det bestemt at de som ønsker å ha tekstannonser på Reinli.no ikke skal betale for disse i 2013. Prisen for annonseknappene i høyremargen på startsiden vil fortsatt være kr. 750,- pr. år. Vi vil oppfordre alle bedrifter som ønsker å profilere seg til å ta kontakt med redaksjonen for å få sin logo med link til egen hjemmeside på Reinli.no, og med dette støtte opp om arbeidet til Reinli Grendeutvalg. Har dere ikke egen nettside kan dere få hjelp til å lage dette på Reinli.no.

Styret bestemte at årsmøtet 2013 blir onsdag 6. mars klokken 19:00 i Reinli Samfunnssal. Vil du låne samfunnssalen eller det tilhørende møterommet kan du kontakte styrer i Reinli Barnehage, Dagrun Bang Biribakken. Dagrun kan kontaktes på telefon 913 52 037 eller e-post dagrun.bang.biribakken@sor-aurdal.kommune.no.

Les mer om Reinli Grendeutvalg, møtereferater, annonsepriser m.m. her

Kulturkvelden 2012

I år er kulturkvelden med utdeling av kulturprisen og idrettsprisen lagt til Sør-Aurdal Ungdomsskole.

Kulturkvelden går av stabelen fredag 23. november 2012 klokken 19:00.

Det blir utdeling av priser, underholdning, bevertning og allsang.

Gratis inngang

Les mer om prisene her

NISSEMARSJ LØRDAG 1. DESEMBER

I regi av Bagn IL

Alle er velkommen til å være med på nissemarsj med fakler, hester, gløgg og nisseposer.

Klokken 16:00 - 17:00.

Alle som har, tar med seg nisselue så vi kan danne et langt nissetog.

Vi starter og slutter på SAUS, men stopper for å tenne julegrana ved Valdrestunet.

Fra nissemarsjen 2011

Nissehilsen fra alle oss i allidretten

Årets første skitur

Erland Fremgaard har hatt årets første skitur på Fjellstølen søndag 18. november. På turen tok han disse flotte blidene, en nydelig start på vinteren. Klikk på bildene for å forstørre dem.

Referat fra bokkveld på Hedalen skole

Tekst: Sigrid Haugen. Foto: Arne G. Perlestensbakken.

Fredag kveld inviterte Sør-Aurdal historielag til hyggekveld på Hedalen barne- og ungdomsskole, der lokalhistoriske bøker og andre lokale prosjekter ble presentert. Kvelden starta med et minutts stillhet til minne om Gudbjørg Fønhus Stensrud.

Les mer her

Klubben i mitt hjerte

Nå kan du stemme på Bagn IL som "klubben i mitt hjerte". Premien er sportutstyr for kr. 100.000,-, det kommer godt med når vi skal bygge ny hall i Sør-Aurdal. Om alle stemmer på Bagn Idrettslag hver dag så har vi gode sjanser!

 

Ny charterrute til Leirin!

Crystal Ski, Storbritanias største skiferieoperatør, starter direktecharter fra London til Fagernes.

Les mer i dette avisutklippet fra Dagens Næringsliv

Ny filmkveld i Reinli Samfunnssal

Tirsdag 20. november gjester Bygdekinoen reinli med to nye filmer, "Reisen til julestjernen" og "The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2". Les mer om filmene her:

alt tekst
Kl 18:00, Reisen til julestjernen
Aldersgrense: Alle
Like før jul ankommer Sonja en liten landsby sammen med et følge røvere som holder henne i fangenskap. Det hviler en forbannelse over landsbyen.
Omtale     Trailer


alt tekst
Kl 20:00, The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2
Aldersgrense: 11 år - Frarådes barn under 11 år
I The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2, våkner Bella forvandlet - hun er nå mor og endelig. en vampyr. Ektemannen Edward fryder seg over hennes skjønnhet, fart og uvanlige selvkontroll, og Bella selv har aldri følt seg så levende. Samtidig har skjebnen til hennes beste venn Jacob blitt flettet sammen med skjebnen til deres eksepsjonelle datter Renesmee.
Omtale     Trailer

Bilder og video fra Rakfiskfestivalen

Fra Valdres Natur og Kulturpark (VNK) har vi fått video og bilder fra Rakfiskfesivalen. En liten stemningsrapport fra en godt besøkt helg i Valdres. Her er noen fakta:

• Det selges ca 35 tonn rakfisk i løpet av festivalen
• Festivalpublikumet kommer i hovedsak av 3 grunner:
 Den gode stemningen, velsmakende rakfisk og fordi fokuset er lagt på lokale produkter og tradisjonsmat.
• Ca 25.000 besøker festivalen hvert år.
• 70% reiser sammen med familie og venner til festivalen.
• 69% har vært på festivalen tidligere.
Hele 30% har vært her mer enn 5 ganger.
• Norsk Rakfiskfestival er en av landets største møteplass for småskalaprodusenter.
• Hva betyr festivalen rent økonomisk for Valdres bare denne helgen?
  En Valdres-omsetning på 50 millioner kroner.
• For mange er festivalen det første møtet med Valdres, men sjelden det siste...

Klikk her for å se bildene Under er video fra Rakfiskfesivalen 2012

 

Informasjon fra Bagn IL

Bagn idrettslag arrangerer fotballtur for å se siste runde av tippeligaen. Hønefoss tar imot Rosenborg på AKA arena søndag 18. november.

Bussen går fra Statoil klokken 15:30 og går direkte til Aka Arena. Kampstart klokken 18:00.

Pr. torsdag 15. november er det 46 påmeldte og vi har plass til 56 på bussen, så det er fortsatt 10 ledige plasser.

Prisen er kr. 200,- for barn og kr. 250,- for voksne. Inkludert i prisen er buss t/r Hønefoss, billetter til kampen og pølse og brus under kampen. Betaling til konto 2073.07.00939.

Alle som har lyst til å se kampen live er velkomne til å melde seg på, liten som stor!

Påmelding via denne linken.   Her er finner du turen på facebook.


Fredag 16. november klokken 19:30 er det fotballtrening for old boys i Etnedalshallen, og onsdag 21. november klokken 19:00 er det trening for gutter 14 og 16 år. Dette er i samarbeid med Etnedal FK.

Nytt behandlingstilbud

Tone Allergoth har fra oktober i år startet med hudpleiebehandlinger ved Valdres treningssenter i Fagernes og Begnadalen. Hun håper mange vil benytte seg av det nye tilbudet.

Jeg har lenge hatt lyst til å utdanne meg videre med noe som passer sammen med massasje. Hudpleie virket da som et naturlig valg. Da det ikke er så mange som driver som hudpleiere i Valdres var ikke valget vanskelig, sier Tone Allergoth. Hun har jobbet som massør i snart 8 år og trives veldig godt med å bo og arbeide i Valdres.

Les hele pressemeldingen her

Julesalget på Bangsmoen

Julesalget på Bangsmoen åpner fredag 23. november klokken 11:00 - 17:00.

Vi holder åpent lørdager 11:00 - 15:00 og søndager 12:00 - 16:00. Åpent t.o.m. 16. desember.

Har du noe fint du vil selge? Kontakt Kirsten Langedrag på telefon 916 64 456.

Lag og foreninger i Sør-Aurdal

Ny oppdatert liste er publisert, klikk på bildet. Denne linken ligger nå fast i høyremargen på denne siden. Der finner du nå også link til skolene i Sør-Aurdal på It's Learning plattformen.

Endringer sendes på e-post til Gunvor.Elene.Thorsrud@sor-aurdal.kommune.no

Invitasjon til fest for frivillige på Fossvang

Frivilligsentralen inviterer alle frivillige til fest på Fossvang torsdag 6. desember klokken 19:00. Vi ønsker å markere de frivilliges innsats og i takknemlighet til alt som blir gjort på frivillig basis.

Meny
Hovedrett
Juletallerken
Dessert
Riskrem
Kaffe med nogott attåt

Styret i Frivilligsentralen deltar samt ordfører og mange, mange fler. Påmelding til Frivilligsentralen innen 30. november på e-post post@sor-aurdal.frivilligsentral.no eller på telefon 953 01 895.

Invitasjon til rovviltmøte

Vestre Slidre jeger- og fiskarlag i samarbeid med Vestre Slidre fjellstyre og Vestre Slidre kommune inviterer til drøftings/inspirasjonsmøte om rovviltbekjempelse. Roar Lundby, jaktkonsulent i Norges Jeger- og Fiskerforbund, kommer til Slidre for å holde foredrag og svare på spørsmål. Håper på deltagelse fra alle kommunene.

Tid: Torsdag 13. desember kl 19:00
Sted: Olbergsalen på kulturhuset i Slidre

Last ned invitasjonen her

Sagn og Soge i Søndre Ourdahl 2012

Sør-Aurdal historielag kan nå presentere Sagn og Soge i Søndre Ourdahl 2012. Heftet kom ut første gang i 1982, og har siden vært utgitt annethvert år. På disse åra er mye lokalhistorie fra alle deler av kommunen blitt samla. Mange har bidratt, med små og store artikler, sanger og viser, tegninger og bilder. Til 2010-årgangen ble det laget et felles emneregister for alle tidligere hefter, noe som gjør det lettere å finne fram.

Årets Sagn og Soge inneholder, i likhet med forgjengerne, nær hundre sider med allsidig stoff. Se innholdsfortegnelsen. I en lengre artikkel tar Anette Hougsrud for seg telehistoria i Sør-Aurdal, bygd for bygd. Ei utrolig utvikling!

Sagn og Soge 2012 blir presentert på en bokkveld Sør-Aurdal historielag arrangerer på Hedalen skole fredag 16. november kl. 19.00.

Historielaget selger fortsatt Sagn og Soge til en rimelig pris, og det blir også mulig å kjøpe eldre årganger til tilbudspris. Bør finnes komplett i alle heimer i Sør-Aurdal! Og hos hyttefolket og alle som er interessert i Sør-Aurdals historie!

Opptatt av historie, kulturminner eller folkehelse?

Vil du være med og skape kulturminnekommunen Sør-Aurdal?

Lag og foreninger i Sør-Aurdal inviteres herved til et møte for å finne ut om vi sammen skal søke om midler som kan gjøre oss til en kommune folk besøker og blir i pga. mange godt bevarte og lett tilgjengelige kulturminner.

Møte finner sted i kulturminneformidleren Sør-Aurdal folkebibliotek sitt lokale på Bagn mandag 19. november klokken 19:00.

Saksliste for møtet:

 1. Presentasjon av sparebankstiftelsen sitt fond med søknadsfrist 15. februar. Jørn
 2. Hvordan kombinere bolyst, kulturminnesatsing og folkehelsearbeid? Jørn
 3. Hvilke prosjekter har vi i dag? Gruppearbeid
 4. Hvilke prosjektet fabler vi om fremover? Gruppearbeid
 5. Skal vi jobbe videre med en felles søknad innen 15. februar som mål?

Det første møtet er åpent for de som bare er nysgjerrige.

Sør-Aurdal blir det vi gjør det til

Babysang

Bli med på Babysang på Bagn Bedehus! Babyer med følge er hjertelig velkomne.

Babysang passer de som er ca. 0-1 år og koser seg med rolige aktiviteter på fanget eller på teppe.

Trosopplæringen i Valdres, i samarbeid med soknerådene i Sør-Aurdal og Etnedal står som arrangør av dette gratis tilbudet.

Les mer om babysang her

Julebordstur til Storefjell med pensjonistforeningen

Det blir julebordstur til Storefjell tirsdag 27.11.2012,

med  avreise fra Tollefsrud kl 14:30.

Vi kan glede oss til julebord og hyggelig samvær med dans. Ikkemedlemmer er også velkomne.

Den 28.11.2012 er det frokost og lunsj før avreise. Totalpris kr. 990.-.

Påmelding til telefon 61 34 60 21 eller 61 34 90 17 innen 15.11.2012.

Sør-Aurdal pensjonistforening v/Oddvar Gran.

Bagn Bygdesamling

Klikk på bildet for å skrive det ut

Trekning av lotteri

Da har vi trukket premiene til lotteriet. Det ble solgt lodd for noe over kr. 19.000,- som uavkortet går til idrettshallen. Vi er nå oppe i ca. kr. 280.000,-. Vi trenger flere bidrag og oppfordrer spesielt næringslivet om å komme på banen. Foreløpig er det kun Bagn Sport som har signalisert økonomisk bidrag, inventar/utstyr for kr. 10.000,-. Bagn idrettslag har satt av kr. 200.000,- og frivilligsentralen kr. 10.000,-. Kristen Stavedahl har malt et maleri av Fossvang som han har gitt til innsamlingsaksjonen. Dette vil trykkes opp og selges til inntekt for ny hall. Selve bildet vil bli solgt til høystbydene ved en senere anledning. Innsamlingen kan følges her

Vinnerne i lotteriet ble:

Gavekort fra Bagn Sport:Malene og Magnus Nerli

Gave fra Oddvar Fremgaard (3 stk): Anna Bakken, Ester Kulterud, Mikael Andreas Storrø Skjerve

Gave fra Bagn Byggsenter: Kristian Granås

Dagens middag levert av Valdres Mathus: Magne Tronrud

Pynteramme fra Kistefoss Møbler: Else Petra Dahlen

Sikkerhetsutstyr fra Gjensidige: Nissebakken

Elektrisk grill fra Expert: Maren R. S. Hippe

2 billetter til rakfiskfestivalen Lørdag:

2 billetter til rakfiskfestivalen Fredag: Jorunn Dokken

Billetter til Bagn IL sin revy 2013: Linda/Malin Haugen og fam Granås

Trekningen ble gjort på lensmannskontoret 30. oktober

Sør-Aurdalreklame på skjermene på Expert

Tekst og foto: Jørn Damslora

Bolystprosjektet til Bagn IL handler om å få flest mulig til å tilbringe mest mulig tid i Sør-Aurdal. Skal folk tilbringe tid her må de vite hva som skjer. En av markedsføringskanalene vi tar i bruk er TV-skjermene Amund på Expert skal selge. Fra og med i dag går det en prøvefil på 7 min og 47 sekunder på en av skjermene der. Legg turen innom Expert og se på filmene.

Målet er å få til en film som viser når museene våre er åpne, når guiding i stavkirkene er mulig, når flåteferder arrangeres osv. For å få til dette er vi avhengig av at du forteller oss åpningstider og leverer bilder/filmer som supplerer opplysningene. Det beste er små bildesutter, da TV er ett media for bilder i bevegelse. Kvaliteten på bildene må være minimum 1920 x 1080 og filmene må være i full HD. Jeg aner ikke hva dette betyr, men eksperter sier at de fleste kamera har denne bildekvaliteten i dag.

For å få med informasjon på neste reklamefilm må informasjonen være idrettslaget i hende innen 20 des. Den filmen som blir klar i januar en gang kommer til å gå hele sommeren både på skjermene og internettsiden til Valdres natur og kulturpark.

I tillegg til severdighetene ønsker vi videosnutter av aktiviteter som vi kan gjøre i kommunen. Har du videofilm av rakkjelkeaking, elgjakt, sykkeltur, kanopadling osv osv, så ta kontakt. Det vi er grepa stolt av kan vi bruke for å få flere til å bruke mer tid her.

TV-skjermene og reklamefilmen kan selvfølgelig også brukes til å markedsføre arrangementer som Kongsvegtrippelen, Busupilken, bygdedagen i Begnadalen og lignende. Det er bare viktig å få med en filmsnutt som supplerer informasjonen.

Har du noe som bør markedsføres, så send det til bygdeutvikling@bagn.no innen 20. des. Hva som kommer med, vet vi i januar en gang.

Sør-Aurdal blir hva vi gjør det til.

Lag og foreninger i Sør-Aurdal

Listene over lag og foreninger i Sør-Aurdal er nå opdatert. Link til listene finner du ved å klikke på bildet til venstre, og det vil bli lagt en link i margen til høyre på denne siden. Alle oppfordres til å gå gjennom listene for å se om det fortsatt finnes feil. Det er også ønskelig at e-post adressen til laget eller foreningen registreres.

Prosjektleder i Bygdeutviklingsprosjektet, Jørn Damslora, vil oppfordre flest mulig lag og foreninger til å opparbeide statiske hjemmesider. Dette for at vi skal vite hva formålsparagrafer og handlingsplaner for de enkelte dreier seg om.

E-post adresser og endringer sendes på e-post til Gunvor.Elene.Thorsrud@sor-aurdal.kommune.no

Møte for lag og foreninger i glasshuset på SAUS

Tekst og foto: Rune Larheim

Onsdag 31. oktober 2012 møttes 19 personer fra lag og forninger i glasshuset på SAUS for å blant annet diskutere hvordan vi kan bli flinkere til å markedsføre hva Sør-Aurdal kommune har å tilby. Alle bygdene har mange aktiviteter men få vet om dem eller tidspunktet for aktivitetene. En oppfordring til alle som har arrangement - Tur og informasjonsguiden 2013 går i trykken 15. januar. De som vil ha med informasjon i guiden må sende det inn før denne datoen, for eksempel tider for guiding i stavkirkene. Valdresmagasinet, som blir distribuert av Avisa Valdres, blir sendt ut til alle innbyggere også hytteinnbyggerne.

 

 

 

Prosjektleder i Bygdeutviklingsprosjektet Jørn Damslora, holdt innlegg om hva som er dugnadsarbeid og hvilke støtteodninger som finnes. Han kan være behjelpelig med søknadene men laget eller foreningen må selv skrive den, hvor mye man kan få i støtte avhenger av søknaden. Det er viktig å lage en handlingspan og bruke den aktivt.

 

 

Kommunikasjonsansvarlig Jan Akselsen og Folkehelsekoordinator Ina Syversen, begge fra Valdres Natur og Kulturpark (VNK), snakket om hvilke muligheter vi har for markedsføring og sosiale medier. Valdres.no har blant annet en aktivitetskalender som alle kan bruke gratis, Avisa Valdres trykker aktiviteter fra denne kalenderen i "Hva skjer i Valdres". Klikk her for å lese foredraget deres.

 

 

Folkehelsekoordinator i Sør-Aurdal, Miriam Øyhus Mikkelsgård, pressenterte seg selv og sine arbeidsoppgaver. Klikk på disse dokumentene for å lese mer: 2012 Frisklivssentralen, 2012 FOLKEHELSE og Friskliv, 2012 Plusskommune og Folkehelseprofil 2012.

 

 

Ordfører Kåre Helland avsluttet det hele med å starte en debatt om veien videre for kommunen og samarbeidet med lag og foreninger. Skal vi ha årlige møter? Hvordan skal møtene gjennomføres? Det var enighet om at samarbeidet mellom kommunen, lag og foreninger kan bli bedre.

 

 

Etter litt problemer har jeg endelig fått lastet opp bilene, klikk på dem for stort format

Brøyting

Det blir brøytet når det er mer enn 8 cm nysnø. Har du spørsmål vedr snøbrøyting kontakt kontraktøren for området.

Her finner du oversikten over kontraktører

 
Område Kontraktør Kontakt tlf
Bagn Ola Kleven 90791082
Begnadalen Magne Stensrud 95973015
Hedalen Birger Åsheim 91176284
Leirskogen Gudmund Sørbøen 99790477
Reinli Olav Hagene 91116783
Island-Høgemyr Anders A. Hovdet 99287004
Øvrevegen i Hedalen Hans Johan Åslibråten 90166519
Blautmyrsetra - bom Hans Johan Åslibråten 90166519
Røang - Rusehøgda Kvaal Maskin 41458450

Informasjon fra folkehelsekoordinator

Folkehelsekoordinator i Sør-Aurdal kommune, Mirian Øyhus Mikkelsgård, har sendt inn disse invitasjonene.

Aktivitetskonferansen på Otta 14. november

Lær å trene med truger på Danebu 7. november

Klikk på bildet for å lese mer

Lær å trene med truger! Truger tar Norge med storm!

Har du lyst til og lære noe nytt?

Innføring av truger som en ny treningsaktivitet.

På grunn av nye truger oppnår man den mest effektive treningen uansett sport. Dessuten kreves det ingen teknikk
for å få fullt utbytte fra første trening.

Møt opp på Danebu onsdag 7. november klokken 13:00 - 15:00.

Landslaget på truger, som skal delta i Spesial Olympic Sør Korea januar 2013 kommer. Landslagstrenerne Hans-Ole Homelien og Stian Roterud vil begge bistå med informasjon og veiledning.

Er du i dårlig form - truger er den mest effektive treningsmetoden.

Påmelding til Stian, Valdres.sport@sport1 innen mandag 5.11.2012. Kom til Danebu og vi forteller deg hvorfor!

Se weblinkene:
www.hansi.no www.danebu.no www.sport1.no

Last ned hele invitasjonen her

Julebord i Makalausbua 8. desember 2012

Rakfisklaget 3. november er avlyst på grunn av for dårlig påmelding, vi prøver på nytt med julebord.

Klikk på bildet for å skrive det ut

Flott reklame for Valdres

 

Reinli søndagsskole

Søndag 16. september startet Reinli søndagsskole i Reinli kapell. Hver tredje søndag klokken 11:00 - 12:00 er alle barn mellom 4 og 10 år velkomne til "Sprell Levende", som er opplegget vi bruker i Reinli søndagsskole. Olaug Hjelleset, Liv Monika Skaar Joranger og Inger Lise Haraldsen Hagen driver søndagsskolen i Reinli sammen, og de formidler budskapet på en lettfattelig og forståelig måte for barna. Ungene er delaktige i forskjellige akiviteter og ivrige til å svare på spørsmål. De minste barna er med i "Gulliver-gjengen" og de største i "Tårnagentene", hvor de på forskjellige måter prater om dagens tema. På hvert møte får alle utdelt bladet "Barnas".

Neste møte er søndag 28. oktober, og søndag 9. desember er siste gang før jul. Er du mellom 4 og 10 år, bruk søndags formiddagen sammen med andre barn i Reinli kapell. Nedenfor er noen bilder fra søndagsskolen, klikk på dem for stort format.

Foto: Rune Larheim

Nye filmer i Reinli Samfunnssal

Tirsdag 30. oktober kommer Bygdekinoen med to nye filmer til Reinli, en av filmene er den nye James Bond filmen. Les omtaler og se trailere nedenfor.

alt tekst
Kl 18:00, Asterix og Obelix hos Britene 3D
Aldersgrense: 7 år
Året er 50 f.Kr. Caesar er sulten på nye erobringer og han bestemmer seg for å invadere øya som ligger i utkanten av den kjente verden, det mystiske landet kjent som Storbritannia. Seieren vil bli rask og total. Eller.nesten. En enkelt liten landsby klarer lenge å stå i mot angrepene, men tappes raskt for krefter. Britenes dronning Cordelia bestemmer seg for å sende sin trofaste offiser, Nutildax, for å søke hjelp. Han drar til Gallia til en annen liten landsby, velkjent for sin innbitte motstand mot romerne.
Omtale Trailer

alt tekst
Kl 20:00, James Bond: Skyfall
Aldersgrense: 15 år
"James Bond: Skyfall" er den 23. Bond-filmen og den tredje med Daniel Craig i hovedrollen som den britiske agenten.
Omtale Trailer

Reinli sokneråd

Foto: Forskning.no

Etter forespørsel til Reinli sokneråd har Reinli.no fått denne rapporten fra leder for soknerådet, Terje Mikael Hasle Joranger.

Reinli sokneråd har hatt noen "tunge" saker siden det nåværende soknerådet startet arbeidet høsten 2011. Arbeid med trosopplæring er en viktig sak for soknerådet. I Valdres er det opprettet egne stillinger for trosopplæringsansvarlige med hovedkontor i Etnedal. Reinli sokneråd har vært med på å gjenopprette Reinli søndagsskole som startet opp høsten 2012. Foreningen har ligget nede siden 1994.

Soknerådet er med i arbeidet med den nye kirkeordningen etter 2013. Den 23.10.2012 har soknerådet invitert soknerådene i Bagn og på Leirskogen i tillegg til ansatte ved Kirkekontoret til felles møte om ordningen. De som ønsker, sender innspill til Kirkerådet innen 1.12.2012. Bakgrunnen er endringer i Grunnloven våren 2012 som innebærer at Norge ikke lenger har en statsreligion. Det fører muligvis til organisasjonsmessige utfordringer. Det gjelder hvilke følger det får for oss hvis det vedtas at hvert sokn må ha en størrelse på minst 2000 innbyggere. Det gjelder også hva som skjer hvis eller når fellesrådene blir nedlagt og myndigheten flyttes opp på regionalt nivå. Hvilke følger får det for soknerådet?

Dessuten har vi hatt høring om ny gudstjenesteordning. Arbeidet er todelt og omfatter selve gudstjenesten og salmene/musikken. Ordningen om selve gudstjenesten drøftet vi våren 2012. Over nyttår 2013 kommer vi til å drøfte innføring av nye salmer/musikk.

Tilleggsinnlegg 24.10.2012: Reinli sokneråd hadde møte tirsdag 23. oktober sammen med soknerådene på Leirskogen og i Bagn samt kirkelige ansatte om delingen av stat og kirke i 2012, og hva dette kan føre til rent organisatorisk. Blir fellesrådet nedlagt? Må vi slå sammen sokn for å få mer effektive og kunnskapsrike sokneråd/menighetsråd, og hvem skal ha arbeidsgiveransvar i den nye strukturen hvis fellesrådet blir nedlagt? Vil fellesråd i hver kommune erstattes med ett, stort fellesråd for hele Valdres? Vi skal sende inn et svar til Kirkerådet innen 1. desember. Fellesrådet skal også ha en uttalelse. Det er viktig at flest mulig deltar.

Soknerådet 2012-2015 består av:

Leder: Terje Mikael Hasle Joranger
Nestleder: Marianne Haldis Jensen
Kasserer: Åse Østgård Hagen
Sekretær: Åse Bøhn
Medlem: Helge Hartberg

Reinli.no takker for et flott innlegg og ønsker Reinli sokneråd lykke til i det videre arbeidet.

Tilbake til 1995?

Tekst: Steinar Skjerve

Debatten om idrettshall/kulturhus i Sør-Aurdal har tatt seg opp i avisa de siste dagene. Vi kunne på torsdag lese at man «Vil ha større framdrift i Sør-Aurdal» i denne saken. På lederplass i avisa Valdres ble det satt spørsmålstegn ved om det er politisk vilje til å realisere idrettshall/kulturhus i Sør-Aurdal. Vi kan ikke svare på det spørsmålet, men vi har gjort et lite dykk i arkivet og funnet frem noe fra historien.

Det ble i 1994 gjennomført en spørreundersøkelse blant lag og foreninger i Sør-Aurdal om kulturbygg/flerbrukshus. Les sammendraget her: Spørreundersøkelse 1994

Her er Utredning kulturbygg fra 8. juni 1995 som oppsummerer forprosjektet som ble gjort.

Her kan vi lese at følgende behov kom høyt opp på listene:

- Konsert/teater/kinosal

- Idrettshall/Garderober

- Fest-/selskaps-/møtelokaler

- Bibliotek

- Aktivitetsrom for ungdom

- Innendørs skytebane

Her er 2 eksempler på bygg som det kan være verdt å titte på. Etne Kommune har bygget www.skakkesenter.no. Åpningen av hall i Hornindal kommune tidligere i år kan du lese om her.

Kommenter gjerne saken på forumet som du finner her.

Julemarked på Bagn Bedehus

Er du kreativ innen håndarbeid, maling, trearbeid, smykker, mat, kaker o.l. og har lyst til å bli med på julemarked, er du velkommen til

JULEMARKED PÅ BAGN BEDEHUS LØRDAG 17.NOVEMBER 2012

Pris pr. utstiller ca. kr. 100,-. Påmeldingsfrist torsdag 1/11 (forbehold om nok påmeldte).

Ta kontakt!

Mer informasjon ved påmelding til

Sigrun Bergli 61 34 83 12/975 74 790 eller Marianne Bergli Nordby 61 34 62 82/976 82 540

Resultater TV aksjonen

Vi starter med å rette en takk til alle bøssebærerne i Sør-Aurdal, uten dere hadde vi ikke klart det!

Bøsseresultatetene for Sør-Aurdal ble kr. 80.666,-

Elevene ved SAUS har i tillegg samlet inn kr. 18.810,- og mer er ventet.

Kommunen sitt bidrag var på kr. 6.000,-

Fordelingen på bygdene ble slik:

Sted
Beløp
Bagn/Hølera
kr. 25.487,50
Reinli
kr. 9.646,00
Leirskogen
kr. 5.164,50
Begnadalen
kr. 16.713,00
Hedalen
kr. 23.655,00
Totalt i bøsser
kr. 80.666,00

Les mer her

SAUS-elevene «gav en dag» til Amnesty International

Tekst og foto: Anne Dyve

Hvert år gir elevene på SAUS en dag til TV-aksjonen i den forstand at de arbeider for penger som så doneres til formålet. Onsdag denne uka var elevene ute i arbeidslivet eller de fikk ymse oppdrag i form av baking, raking, maling etc. hjemme. Minstelønn for en (skole-)dags arbeid var satt til kr. 200,-. Fredag var elevrådet ved skolen i banken for å sette inntjente penger på kontoen for TV-aksjonen.

Summen kom opp i kr. 18.810,-

Enda er det noen etternølere som må betale inn i etterkant. Elevene oppfordrer alle til å gi så det monner når bøssebæreren kommer på døren søndag ettermiddag.

På bildet er elevrådet representert ved Kasper Dyve (10. klasse), Vegard Wold (8. klasse), Jorunn Olsen (8. klasse) og Inger Garthus Asheim (10. klasse). Elevene fra 9. klasse var borte fra skolen i forbindelse med PRYO-uka og kom derfor ikke med på bildet, men hele 9. klasse har også vært med på å jobbe inn penger.

Livlig fotballavslutning på SAUS

Tekst og foto: Anne Dyve

Det var stinn brakke i gymsalen på torsdag da idrettslaget arrangerte felles fotballavslutning med premieutdeling for alle lagene som har vært i aksjon i 2012. 116 fotballpremier var bestilt, og Simen Høglien og Runar Brenden fra Valdres FK var hyret inn for å forestå overrekkelsene. Men før vi kom så langt skulle vi ha pølser og brus, kaker og kaffe, loddsalg med trekning og ikke minst konkurranser. Konkurransen i å spise lakrissnører med seigmann om kapp skapte lykke, og mange runder måtte til før alle hadde fått deltatt. De voksne sto ikke i kø da de skulle konkurrere, men så ble de da også snytt for laksissnører og fikk bare kappes om å krølle avispapir. Ikke rart de ikke gadd å melde seg frivillig.

Les mer og se flere bilder på Bagn.no

 

 

 

Veien mot en plusskommune

Tekst: Jørn Damslora

Bagn IL, Valdres Natur og Kulturpark og Sør-Aurdal kommune inviterer lag og foreninger i Sør-Aurdal til møte i glasshuset på SAUS onsdag 31. oktober klokken 18:30.

Tema for dagen:

 1. Dugnad. Hva er det? Bagn IL.
 2. Markedsføring. Hvilke muligheter vi har pr. i dag og hvordan kan disse mulighetene benyttes. VNK
 3. Støtteordninger. Hva finnes? Hvordan få støtte? Hvordan kan bolystprosjektet brukes i søknadsarbeidet? En ide med søknadsfrist 15. februar presenteres. Bagn IL
 4. Valdresvert. Hva og hvorfor. VNK.
 5. Folkehelsekoordinator og frisklivssentralleder presenterer seg og jobben sin.
 6. Veien videre. Debatt. Sør-Aurdal kommune.

Møtet slutter senest klokken 21:30.

Kom gjerne flere fra samme forening. Det blir enkel servering.

Mvh.

Jørn Damslora                                    Kjell Arne Berntsen                           Kåre Helland
Prosjektleder                                      Daglig leder VNK                             Ordfører


I forbindelse med bolystprosjektet jeg er ansatt i er det viktig med kommunikasjon mellom lag og foreninger. Skal dette skje pr. brev koster det ca. kr. 900,- pr. gang, samtidig som mottakeren av brevet må kopier og omadressere og lignende dersom andre i styret skal ha informasjonen. Det er derfor ønskelig at det kommunale registeret for lag og foreninger inneholder korrekt informasjon.

Jeg ønsker at ledere, kasserer og sekretærer i lag og foreninger går inn på kommunens register:

http://www.sor-aurdal.kommune.no/artikkel.aspx?AId=346&back=1&MId1=511&MId2=517

og sjekker om informasjonen om deres lag er rett. Når registeret er korrekt og lagene har valgt en e-postadresse de skal kontaktes på, kommer jeg til å oppfordre redaktørene på bygdesidene til å linke opp til dette kommunale registeret. Det er en fordel om folk finner dette registeret kommunen har offentliggjort.

Lag og foreninger som har endringer kan melde dette til meg jorn@bagn.no eller til gunvor.elene.thorsrud@sor-aurdal.kommune.no

Spørsmål kan stilles til undertegnede: jorn@bagn.no eller 934 68 644. Jeg vil også oppfordre de som måtte ha meninger for eller mot, til å bruke debattforumene som er tilgjengelige.

Mvh. Jørn Damslora

Red. kommenterer: Alle som har eller har hatt verv i lag eller foreninger må se på kommunens register og endre, evt. slette oppføringer. Ser ut til at det er en del gamle opplysninger.

Bussi kommer til biblioteket i Bagn

Tekst: Åse Østgård Hagen. Foto: Lasse Stang

På biblioteket i Bagn fredag 26. oktober kl. 18.00

er vi så heldige å få besøk av Hilmar ”Bussi” Karlsen Rosenborg. Nylig ble det utgitt bok som forteller om Bussi’s liv som vaskeekte tater, eller vandri som han selv foretrekker å kalle seg. Boka heter  ”Den magiske reisa” der han beretter om hvordan det var å leve på landeveien og reise fra sted til sted rundt om i det meste av Norge sammen med familien som besto av mor, far og seks søsken. Han ønsker med denne boka å bidra til at de myter og fordommer som ennå finnes om de reisende, viskes ut. Bussi har også gitt ut flere CD’er med tradisjonelle taterviser, blant annet ”Se min ild/Tatervise ved bålet” og ”Burobengen” Vi får høre han fortelle historier fra livet sitt som vandri, i tillegg vil han også spille og synge noen av de gamle tatervisene som er kjente for de fleste som har levd en stund.

Bjørn Sivesind, som har skrevet boka om Bussi’s liv sier følgende: "Bussi er en interessant mann å samarbeide med. Heldigvis er han også en morsom mann. Han ler lett og gjerne, har stor humoristisk sans, og ser ofte det komiske i situasjoner og han er en enestående formidler. Jeg tror alle som har opplevd Bussi på scenen er enig i det. Gjennom sangen og tekstene formidler han et budskap som griper tilhørerne, enten det er gamle tradisjonelle taterviser i Bussis særegne drakt, eller nye viser bygget på de gamle tradisjoner. Mellom visene forteller han gjerne korte historier, selvopplevd eller som han har hørt fra andre, også her har han en voldsom formidlingsevne."

Klikk på bildet for stort format

 

 

 

 

STÅ OPP MOT URETT!

Området Bagn er i stort behov for 3 bøssebærere til TV aksjonen søndag 21/10.

Ta på deg turskoa og blir med på årets mest meningsfulle spasertur.
Turen tar deg ca. 2 timer og vi lover kaffe/te/saft og hjemmebakt kake når ruta er endt.
(Oppmøte kantina mellom kl. 15:00-16:00, og seneste avslutning er 18:00).

Kontakt Liv Barbro på mobil 900 38 523

Les mer her

STÅ OPP MOT URETT, TV-aksjonen 2012

Søndag 21. oktober er det tid for årets mest meningsfulle spasertur for mange av oss. Og vi håper dere andre er hjemme når vi kommer! Vi vil banke på dørene deres i tidsrommet 15:00-17:30 og håper dere har husket å ta ut kontanter =)

Skulle du, mot formodning ikke være hjemme, men likevel har lyst til å støtte aksjonen - kan du ringe

GIVERTELEFONEN: 820 44 110.

Innringere her gir kr 200 som uavkortet går til TV-aksjonen og beløpet belastes telefonregningen.
Har du samlet inn penger lokalt via basarer eller annet må du sette pengene inn på

INNSAMLINGSKONTO: 8380 08 09005.

Også er det fint om kommunekomiteen får beskjed om det, da får vi det med på vår oversikt og vi får det inn på TV skjermen søndag =)
Næringslivet i kommunen blir oppfordret til å gi sine bidrag via www.giverstafett.no – de vil få tilsendt faktura med dette kontonummeret.
Det vil bli auksjon som vanlig på TV sendingen og bud kan legges inn på: www.qxl.no

Årets TV-aksjon støtter Amnesty International sitt arbeid for å avdekke og stanse brudd på menneskerettighetene – Stå opp mot urett, støtt TV aksjonen 2012!

Med hilsen
Kommunekomiteen i Sør-Aurdal
v/ Liv Barbro Veimodet

Bagn IL vinterdress til skisesongen?

Vi tar opp bestilling på BAGN ILs vinterdress NU!

Den selges i str. 130-140-150-XS-S-M-L-XL-XXL-XXXL.

Pris kr. 1.200,-

Bestilling sendes materialforvalter Anne innen 18/10

på e-post anne_dyve@hotmail.com

eller SMS til 911 921 08

 

 

 

 

Nytt fra Bagn IL

Bagn Jenter 10 år

Minigutt høsten 2012

Foto: Oddvar Fremgaard

Foto: Elin Kløvstad

Bagn J 10 er et lag med mange flotte fotballjenter. De som har spilt på laget i år er: Oda Fremgård, Mie Løvlie, Mia Nybråten, Alexandra Bjørnstad, Lisbeth Eid Storbråten, Tabarak Aslaban, Hanna Kleven, Aurora Navrud, Tuva Dahlen og Sofie Jukam Johnsen.

Sesongen 2012 startet med deltagelse i DNB Nor cup i Valdreshallen. Vi har spilt 5er serie i avdeling 7, så vi har reist rundt i hele Valdres og spilt fotball. Vi har også deltatt på en cup på Leira før sommerferien.

Jentene har vunnet, spilt uavgjort og hatt noen tap. Bildet er fra vår siste kamp som var på torsdag.

Takk for en fin fotballsesong jenter!
Fra trener Bjørnar og oppmann Laila

Hei, sender en liten rapport fra minigutt, høstsesongen 2012

På høstsesongen endret vi på lagene på minigutt. 5. klasse spilte sammen på Bagn 2, og 4. klasse spilte sammen på Bagn 1.

Lagbilde - Øverst til venstre: Vetle Lysne Johansen, Magnus Heiebråten Dokken, Magnus Bøen Hjelleset, Anders Gjerde Stensæter.
Foran til venstre: Eskil Fremgaard, Eirik Haugrud, Mathias Løvlie, Jostein Dokken og Sander Kløvstad. Laurens Hansson var ikke tilstede på dette bilde.

Laget har hatt varierende resultater denne sesongen, men de har hatt det veldig moro på fotballbanen.

Takker alle miniguttene for en kjempefin fotballsesong, og gleder oss til neste!

Mvh. Hege

  Se flere bilder av guttene her

Forslag til kandidat til årets idrettspris 2012

Fredag 23. november 2012 arrangerer Sør-Aurdal kommune
Kulturkveld med utdeling av kultur- og idrettspris.

I den forbindelse ønsker Idrettsrådet innspill på kandidater til Idrettsprisen 2012.
Formålet med prisen er at denne skal stimulere unge talenter til å satse innen
Idretten. Prisen kan deles ut til aktive enkeltpersoner, fortrinnsvis talenter, som representerer en klubb i kommunen, er bosatt i kommunen, eller har lagt grunnlaget for sin suksess gjennom oppvekst i kommunen. Alle kan komme med forslag til kandidater, både enkeltpersoner og lag/organisasjoner. Det er ønskelig med en kort begrunnelse for forslaget.

Forslag sendes Sør-Aurdal Idrettsråd innen 24. oktober 2012, pr. post eller e-post til sekretær i Idrettsrådet:

Miriam Haugen
3528 Hedalen
E-post:  miriam@hedalen.no

Barnas Turlag

Onsdag 10. oktober klokken 18:00 arrangerer Barnas Turlag lek og kveldsmat ved SAUS. Det blir utendørs lek og sprell, utforsking av "trimløype" og grilling av pølser. Mulighet for å ta med sykkel for de som ønsker det. Barnas Turlag ordner pølser, ta med drikke selv.

Les mer her

Fotballavslutning Bagn Idrettslag

Årets fotballavslutning er torsdag 18. oktober klokken 18:00 i gymsalen på SAUS. Alle spillere/trenere/oppmenn/foreldre og besteforeldre osv. er hjertelig velkomne.

Det blir premieutdeling, servering av mat og drikke, loddsalg for fotballgruppa m.m.

Velkommen!

Mvh. Fotballgruppa Bagn Idrettslag

Foto: Bagn.no

Her kan du lese og se flere bilder fra fotballavslutningen i 2011

Følg arrangementet på Facebook

Allidretten i Bagn har startet

Allidrett/barneidrett har startet opp igjen på tirsdager fra klokken 17:00 til 18:00. Aktivitetsplan og nyttig informasjon til foresatte/foreldre finner du her

Fra 18. oktober blir det i tillegg allsidig utetrening for 3. klasse og oppover på Fossvang, torsdager klokken 14:30 - 15:30, med Morten og Oddvin.

Statsbudsjettet 2013

Fra 2012 til 2013 er det på landsbasis en nominell vekst i kommunenes frie inntekter på 5,1 prosent (fra RNB 2012) melder Avisa Valdres. Kommunene i Oppland anslås samlet sett å få en nominell vekst i de frie inntektene på 4,6 prosent. Fra anslag på regnskap 2012 er veksten i kommunenes frie inntekter 2013 på 4,1 prosent, kommunene i Oppland anslås samlet sett å få en nominell vekst i de frie inntektene på 3,7 prosent, står det i statsbudsjettet.

Sør-Aurdal
I Oppland har 5 av 26 kommuner vekst som er høyere enn eller lik veksten på landsbasis. Størst vekst har Nordre Land kommune med 6,0 prosent, mens Sør Aurdal kommune har lavest vekst med 3,2 prosent. Vekstprosentene er regnet fra RNB 2012.

155 millioner kroner er foreslått til prosjektet E16 Fønhus – Bagn. Av dette beløpet forutsettes 105 millioner kroner stilt til disposisjon av bompengeselskapet. Prosjektet omfatter utbedring og dels omlegging av en om lag 10 kilometer lang strekning. To kilometer av strekningen blir lagt i ny trasé. Bygging av den 650 meter lange Bergsundtunnelen forbi et svært rasutsatt område, er også en del av prosjektet. Vegen skal bygges som tofelts veg, med vegbredde 8,5 meter. Utbyggingen vil gi bedre fremkommelighet, trafikksikkerhet og miljøforhold på strekningen. Anleggsarbeidene startet i september 2012, og prosjektet ventes åpnet for trafikk høsten 2014.

Les mer om statsbudsjettet for hele Oppland her

BRA MAT KURS

BRA MAT KURS for regionen VALDRES
i regi av Frisklivssentralene

Kursleder:       Line Holar Onstad
Pris:               Kr. 500,- for voksne (halv pris for ungdom inntil 15 år)
Oppstart:        Uke 42 (dag ikke bestemt)
Varighet:         4 kurskvelder, 2 ukers mellomrom
Sted:              Avhenger av hvor mange deltagere fra de ulike kommunene

Påmelding til: Frisklivsveileder i din kommune.
Sør Aurdal kommune: Mirian Øyhus Mikkelsgård, tlf. 976 64 150
E-post: mirian.oyhus.mikkelsgard@sor-aurdal.kommune.no

Bygdeutvikling i praksis

Prosjektleder for Bygdeutviklingsprosjektet, Jørn Damslora, har vært med på dugnad i Bagn. Dugnaden fant sted torsdag 4. oktober og det ble pyntet og plantet i Bagn sentrum. Her kan du lese rapporten fra Jørn:

"Bagn får mange gjester i løpet av et år. Noen kommer fordi slekt og venner bor her, noen stopper bare noen minutter, mens atter andre skal på hytta si. Jeg lever av gjestene som besøker oss. Uten hyttene ville antall ansatte på Spar være halvert, antall barn på skolen være halvert og antall lærere være halvert. Det antallet venner jeg kunne spille innebandy og sykle med ville være halvert. Om du tenker nøye etter, så har sikkert våre gjester stor betydning for deg også."

Resten av rapporten finner du her

 

Skal du på fjellet bør du skifte til vinterdekk nå!

Fra Gjensidige har vi fått et innlegg om hvor viktig det er å følge med på værmeldingen og skifte til vinterdekk i tide. Selv om høstferien i år nå er over er dette vel så viktig utover høsten. Les teksten og se eksemplene på hva som skjer hvis du ikke er skodd etter forholdene, og uhellet er ute.

"Snøfall og glatte veier gjorde fjorårets høstferie til en livsfarlig biltur for mange med sommerdekk. I tillegg kan det svi i lommeboka å kjøre sommerskodd bil på vinterføre.

På siste dag av høstferien i fjor ble det meldt over dobbelt så mange skader i Oppland sammenlignet med en gjennomsnittlig dag i oktober. Mange skjedde på grunn av at folk ikke hadde skiftet til vinterdekk.  

 

 

 

- Det er sjåførens ansvar å vurdere om bilen er riktig skodd for kjøreforholdene. Gjensidige avkorter konsekvent erstatning for skader som skyldes at man har kjørt uaktsomt med sommerdekk på vinterføre, sier informasjonsrådgiver Pål Rune Eklo i Gjensidige.
  
Gjensidige frykter en gjentagelse av fjorårets trafikkaos, da det kun var tilfeldigheter som gjorde at liv ikke gikk tapt. Selskapet ber derfor alle bilister ta føreforholdene på alvor og skifte til vinterdekk hvis de skal på fjellet.

- Etter høstferien i fjor ble erstatningen avkortet i flere titalls saker. Å redusere erstatningen er et viktig holdningsskapende virkemiddel. Kunder som fikk avkortet erstatningen forsto at de hadde opptrådt grovt uaktsomt og viste forståelse for avkortingen, sier Eklo.

I overgangen til vinter øker antall skader. Fra å ligge på rundt 800 skader daglig i august, øker dette til 950 pr. dag i oktober i følge bransjetall. På en dag med snøfall øker antall skader meldt til forsikringsselskapene med 80 % i forhold til dagene før snøfallet. (Kilde: Lasse Fridstrøm. Piggfrie dekk i de største byene. TØI 2000)."

Tallene på bildene er antall meldte forsikringsskader til alle forsikringsselskapene i Norge i oktober 2011, for Oppland fylke (Kilde: FNO/TRAST). På hjemfartsdagen 9. oktober, etter høstferien, ser man en kraftig økning i antall skader – mange på grunn av at bilistene ikke hadde skiftet til vinterdekk. (Klikk på bildene for stort format).

Se eksempler her

Forfatteren Frid Ingulstad til Hedalen

Klikk på bildet for utskriftsvennlig versjon

Hvor er dette?

Nytt bilde i serien "Hvor er dette?". Det var ikke mange som greide forrige bilde, Åse Østgård Hagen var den eneste som hadde helt korrekt svar, gratulerer! Svaret var - Åmodtfossen som ligger rett ovenfor Reina Kraftstasjon.

Denne gangen tar vi turen til fjells. Svaret kan du sende til styret@bagn.no. Har du et bilde du tenker passer så send det til oss. Lykke til!

Hint:

 1. Høyere enn Sør-Aurdal
 2. Kommunetopp

Foto: Jørn Damslora

Nytt arrangement i Makalausbua

Klikk på bildet for utskriftsvennlig versjon

Ny oppdatering fra bygdeutviklingsprosjektet

Jørn Damslora har kommet med en ny rapport fra prosjektet han er i full gang med. Mye interessant lesning her, om tanker og ideer han har for Sør-Aurdal. Kom gjerne med kommentarer øverst på denne siden.

"Som forventet drar det seg til med møter og aktiviteter etter som prosjektet skrider fram. Jeg har vært på et meget nyttig møte med Valdres Natur og kulturpark der jeg informerte om våre planer og de informerte om sine planer. Disse møtene er viktige da vi kan dra mange veksler på hverandre og vi kan unngå mye dobbeltarbeid. Forhåpentligvis kan jeg bli et bindeledd mellom VNK og dere som driver foreningsarbeid i Sør-Aurdal.

DNT er i ferd med å fullføre en hytte ved Strøen. Jeg ble utfordret på hvor traseen videre mot Fjellheimen burde gå. Jeg har gjennom min kjennskap til veier og stier kommet med tre alternativ, som alle medfører at vi trolig får en tredje DNT-hytte i Sør-Aurdal. DNT har 244.000 medlemmer og et fantastisk markedsføringsapparat som når fjellinteresserte mennesker. Det å sette Sør-Aurdal på DNT-kartet anser jeg som særdeles viktig. Det er lettere å selge noe til mennesker som allerede kjenner til et område. Hva vi skal selge blir opp til den enkelte, men det kan være alt fra spekepølser fra et område de kjenner, til hustomt i kommunen. Så lenge vi ikke selger sjela vår, så er vel alt salg med og styrker bygdene våre? Det blir spennende å se hva DNT velger, når neste hytte kommer opp. Det står mellom Valdres og Hallingdal."

Les mer her

Whisky kurs i Makalausbua

Lørdag 29. september var 28 personer samlet til Whisky kurs i Makalausbua i Stavadalen. Kvelden ble innledet med en to-retters middag bestående av Reinsdyrstek med fløtegratinerte poteter til hovedrett, og koppkake med tyttebærkrem til dessert.

Lars Julius Skulstad (bildet) er, etter eget utsagn, en Whisky-nerd. Han holdt et levende og interessant foredrag om temaet og var innom både amerikansk, irsk og skottsk Wkisky. Et engasjert publikum fikk svar på sine spørsmål og smaksprøver.

Klikk her for å se flere bilder

Foto: Rune Larheim

 

Ivrig loddselger

Camilla Hagen Larheim stod på ICA Nær Reinli og solgte lodd til inntekt for flerbrukshall i Sør-Aurdal. Ca. 500 lodd ble solgt på et par timer, engasjementet er stort for at kommunen skal få en ny idrettshall og kulturhus. Loddbøker blir liggende i butikken til trekningen i midten av oktober, så det er fortsatt ikke for sent. Du kan også kjøpe lodd i Makalausbua i Stavadalen som er åpen hele høstferien.

Om det ikke er noen loddbok der du er så ikke fortvil. Sett inn på konto nr. 1204.04.51704 (kr. 2,- pr. lodd, kr. 50,- for en side) så skriver vi deg opp i "Facebookloddsalgboka".

Foto: Rune Larheim

Sykkelorientering i høstferien?

Har du høstferie? Da har Bagn IL mange gode forslag til hva en kan bruke tida til. Ett tips er å hive seg på sykkelorientering. Hent stempelkort hos G-sport, Bagn Byggsenter, Ellingsæter eller Hellebekken sammen med et oversiktskart, og finn postene vi har plassert rundt omkring i kommunen. Du kan velge korte turer med 1-2 poster, eller du kan legge opp til langturer og få med deg mange poster i slengen. Samler du minst 12 av 20 stempler kan du sende inn kortet til styret og motta årets t-skjorte (gratis) som bevis på bragden.

Dette er rene kinderegget: Bli bedre kjent i Sør-Aurdal, få mange flotte naturopplevelser og sist men ikke minst, fysisk aktivitet. Bli med da vel!

Leveringsfrist 1. november

Les mer om postbeskrivelsene her

 

Ny Kirkeverge i Sør-Aurdal

Liv Barbro Strømme Veimodet er ny kirkeverge i Sør-Aurdal melder Hedalen.no

– En fantastisk mulighet er gitt meg, og det er med stor ydmykhet, en god porsjon stolthet og ærbødighet jeg vil tiltre som kirkeverge i Sør-Aurdal 1. januar 2013, sier Liv Barbro Strømme Veimodet.

Les hele artikkelen her

Foto: Hedalen.no

Loddsalg til inntekt for flerbrukshall

Loddbøker er lagt ut på ICA Nær Reinli, Coop Prix Bagn, Spar Bagn og G-Sport Bagn. Flere bøker vil bli lagt ut, og i tillegg kan du få kjøpt lodd på stands på Ica Nær Reinli og muligens Valdrestunet Matsenter i Bagn, lørdag 29. september. Er det noen som ønsker å hjelpe til med å selge lodd, send en e-post til Redakjonen for å få loddbøker.

Start høstferien med å støtte innsamlingsakjonen i Sør-Aurdal til ny idrettshall og kulturhus. Trekning vil bli foretatt på Sør-Aurdal Lensmannskontor i midten av oktober. Du kan blant annet vinne premier fra Norsk Rakfiskfestival, Expert Bagn, Gjensidige Valdres og Oddvar Fremgaard.

Klikk på blidet for å lese mer om flerbrukshaller.

Beito svømme- og idrettshall

Makalausbua holder stengt

Makalausbua er stengt søndag 14. oktober 2012 på grunn av privat selskap.

 

 

Fotballturnering på Lillehammer 16. oktober

Tekst: Silje Langerud Skaro Dokken. Foto: Hilde Solheim Kvaal.

Det var en gjeng med spente 3. klassegutter som reiste på fotballturnering til Roterud, Lillehammer. De hadde gledet seg lenge, det var første gang de skulle spille sammen på et lag. Til vanlig er guttene fordelt på 3 knøttelag. På forhand visste vi at de skulle møte lag der alle var 3. klassinger og som til vanlig spilte på samme lag. Og da vi hørte at de skulle spille mot Storhamar 1 og 2 samt Roterud, ble forventningene enda større.

I første kamp møtte vi Storhamar 1 og guttene var nok litt preget av sjokk i de første minuttene. Her møtte de gutter som hadde trent sammen hele sesongen og som hadde et annet tempo enn det våre Bagnsgutter var vant til.

Les mer og se flere bilder på Bagn.no

 

 

 

Stillingsannonse

Klikk på bildet for å laste ned annonsen

Hvor er dette?

I samarbeid med Bagn.no har vi startet en serie hvor du kan teste din lokal kunnskap.

Foto: Steinar Skjerve

Her tar vi bilder av kjente og mer ukjente steder. Konkurransen er enkel, bare fortell hvor stedet er og du er med! Send svaret ditt til steinarskjerve@me.com eller redaksjonen@reinli.no innen neste helg, da kommer det et nytt hint, eller nytt bilde hvis vi har fått rett svar.

Vi legger ut flere hint om vi ikke får noen fornuftige svar. Vi trenger også mer spesifiserte svar enn bare elvenavnet, for å skille svarene.

 1. Bildet er tatt i Sør-Aurdal
 2. Vi er ca 300 meter fra Begna
 3. Det er en kraftstasjon rett ved
 4. Vi er i Reina, nemlig ved Åmodtfossen som ligger rett ovenfor Reina Kraftstasjon

Åse Østgård Hagen var den eneste som hadde helt korrekt svar!

Eldrefest 7. oktober på Sørum Gjestehus

Eldrerådet og Pensjonistforeningen inviterer til fest på Sørum Gjestehus søndag 7. oktober klokken 14:00, for å markere FN's internasjonale eldredag. Påmelding gjøres til Frivilligsentralen innen 28. september på tlf. 953 01 895.

Last ned invitasjonen her

Solgte saft for å få hall

Andrea Solbrekken, Sofie Johnsen, Mia Nybråten og Einar Solbrekken ønsker seg flerbrukshall i Bagn. For å samle inn penger til hallen solgte de saft til de som kom forbi i Søndre Wold feltet. Under Grendatreffet overrakte de fire kr. 257,- til Bagn Idrettslag sin hallkonto. Anne Dyve tok i mot gaven på vegne av Bagn IL og takker for flott innsats.

Foto: Stig Solbrekken

Frivilligsentralen er åpen på Fossvang igjen

Åpen dag 25. september klokken 11:00 - 15:00

Styret informerer om sentralen fra ca. klokken 12:00. Kom og se, nyoppussete lokaler

Ta en god kopp kaffe sammen med sambygdinger. Tenker du å ha fest, bursdager, konfimasjoner eller lignende så er det en flott mulighet til å se på lokaliteter som egner seg til det.

Vi sees på Fossvang

Støtte Bagn idrettslag? Bli medlem du også!

I juni leverte vi ut giroer i alle postkasser i øvre del av kommunen om medlemskap i Bagn Idrettslag. Ved å være medlem i idrettslaget støtter du barn og unge i bygda, men du er også med på å støtte videre utvikling av bagn.no. Vi oppfordrer så mange som mulig å være medlem av idrettslaget,- både innbyggere og hyttebrukere. Sammen får vi ting til å skje!

Årlig kontingent er:

Familiekontingent kr. 300,-

Voksne kr. 150,-

Barn kr. 125,-

Pensjonister kr. 75,-

Ønsker du å bli medlem så betaler du til kontonr. 2073 07 00939 (Bagn IL v/Vidar Gabrielsen, Postboks 25, 2929 BAGN).

Har du spørsmål om medlemskapet eller ønsker å få tilsendt giro, send e-post til styret@bagn.no så ordner vi det.

Her er noen av idrettslagets lokale tiltak og aktiviteter som du støtter ved å være medlem

Nye filmer i samfunnssalen tirsdag 18. september

Tirsdag 18. september kommer Bygdekinoen til Reinli Samfunnssal med to nye filmer. Ved å gå på Bygdekinoen er du med på å sikre at tilbudet opprettholdes samtidig som du støtter Bagn IL, J14. Klikk på linkene for å lese mer og se trailere.

alt tekst
Kl 18:00, Modig 3D (norske stemmer)
Billettpris kr 80

Aldersgrense: 7 år
"Modig" er den neste storfilmen fra Disney Pixar, og historien finner sted i det værbitte og gåtefulle skotske høylandet.
Omtale Trailer


alt tekst
Kl 20:00, Tina & Bettina - The Movie
Aldersgrense: 11 år
I Vest-Europa, på Skandinavias vestkant, i Oslos vestlige strøk, ligger det beste sted på jorden - Smestad. Her bor Tina og Bettina, de mest populære tenåringsjentene på hele ungdomsskolen. Med et ungdomsliv bestående av blogging, gutter og fester går alt på skinner for de to jentene, helt til de står ovenfor et voldsomt problem. Innvandring.
Omtale Trailer

Tirsdag 30. oktober kan vi glede oss til den nye James Bond-filmen, Skyfall.

alt tekst
Kl 20:00, James Bond: Skyfall
Aldersgrense:
Skyfall er den 23. James Bond-filmen og den tredje med Daniel Craig i hovedrollen som den britiske agenten, fra American Beauty-regissøren Sam Mendes.
Omtale Trailer

Brannvernuka med åpen brannstasjon

Velkommen til åpen dag på brannstasjonene i Bagn, Begnadalen og Hedalen lørdag 22. september klokken 11:00 - 14:00. Bli også med på den nasjonale brannøvelsen med din bedrift eller hjemme i din egen bolig.

I Brannvernuka kan du besøke en brannstasjon og se hvordan brannfolkene har det på jobb! Du får lære mer om brann og brannvern, delta i konkurranser, prøvesitte brannbilene og mye annet. Ta gjerne med søsken, foreldre, tanter og onkler, bestemor og bestefar. Dette blir spennende for alle.

Les mer her

Godt overskudd fra Grendatreffet

Å spille fotball på grendacupen var gratis, men kiosksalget og ikke minst festen på kvelden ga et overskudd på kr. 30.000,- til idrettslaget. Dette er penger som går direkte inn på innsamlingskontoen til idrettshall/kulturhus. Bagn IL takker alle som bidro denne dagen og ikke minst Vangsteins som spilte gratis hele kvelden.

 

 

 

Oppdatering fra bygdeutviklingsprosjektet

Reinli.no har vært i møte med Jørn Damslora vedrørende bygdeutviklingsprosjektet. Undertegnede fikk blant annet informasjon om tankene Jørn har for prosjektet. Jeg fikk se bilder og videoer fra turer han har hatt både med kajakk og sykkel, blant annet på Søndre- og Nordre Fjellstølen. Turene har han gjort for å synliggjøre hva som må gjøres for at stier skal bli mer synlige og turmålene skal bli mer tilgjengelige for alle. Vi drøftet også hvordan vi kan bruke bygdesidene i kommunen og andre publikasjoner til å bli flinkere til å markedsføre oss. Vi må bli bedre på å rapportere inn hva som skjer, for eksempel åpningstidene til Reinli Stavkirke og til hvilke tider det er omvisning der. Må hytteeiere og andre som vil besøke Sør-Aurdal gå inn på 8 forskjellige nettsider for å se hva slags tilbud vi har, og hva som skjer her? Hvordan kan vi samarbeide bedre?

Les mer om hva Jørn Damslora har jobbet med den siste måneden:

"Den observante leser vil oppdage at de ukentlige oppdateringene fra prosjektet kommer med svært ulikt mellomrom. Det er fordi varighetene på ukene kan vare fra 2 til 20 dager. Jeg trøster meg med at alt blir bedre etter hvert, men er usikker på om det nødvendigvis er bedre om alt blir regelmessig. I stor grad dreier min jobb seg om å finne løsninger på låste mønster som stopper utvikling, tenke nytt og høyt og inspirere andre til drive Sør-Aurdal fremover. Det blir en utfordring å huske at jeg ikke skal realisere mest mulig på 3 år, men skape motivasjon og arbeidsmønster som driver nærområdet framover i minst 20 år. Gjøres dette arbeidet best i et låst mønster?"

Les hele rapport nummer 2 fra Jørn her

Ledig stilling som tjenesteleder ved Sør-Aurdalsheimen

Sør-Aurdalsheimen, som ligger i kommunesenteret Bagn, er en sykehjemsinstitusjon med 51 sengeplasser. Institusjonen disponerer totalt 48 årsverk fordelt på pleie, kjøkken, vaskeri, renhold og administrasjon. Sør-Aurdalsheimen ble utvidet med nye lokaler og totalrenovert i 2005, og er i dag en moderne og funksjonell institusjon, der alle beboere har enerom og eget bad. Vår tjenesteleder blir pensjonist, og vi søker derfor hennes etterfølger.

Stillingen er på 100% og er ledig fra 1. desember 2012

Tjenesteleder har fullt resultatansvar for Sør-Aurdalsheimen, rapporterer direkte til rådmannen og deltar i rådmannens lederforum.

Søknadsfristen er 29. september 2012

Les mer her

 

 

 

Frisklivssentralen

Frisklivsgruppen for barn og unge har startet opp igjen!

Bli med i bassenget 21. september kl 1430

Her møter du Birgitte Listerud og Mirian Øyhus Mikkelsgård.
Ved spørsmål, ta kontakt med: Mirian Øyhus Mikkelsgård 976 64 150.

Frisklivsgruppen for barn og unge finner du:

Whisky kurs i Makalausbua

Klikk på bildet for å laste ned utskrftsvennlig versjon

Klart for byggestart på E16 i Sør-Aurdal

Tekst og foto: Geir Helge Skattebo, Avisa Valdres

Dagens veg er smal, mangler noen steder gul midtlinje og har trafikkfarlige avkjøringer. Den nye vegen får en god standard som lokalveg i Valdres og som hovedvegforbindelse mellom Østlandet og Vestlandet, skriver Statens vegvesen.

Utbyggingsprosjektet er en del av Prosjekt Vestoppland i Statens vegvesen. Statens vegvesen starter med den 6,5 km lange strekningen fra Fønhus til Dølvesæter. Deretter fortsetter byggearbeidene med de siste 3,5 kilometerne opp til Bagn. Strekningen Fønhus-Bagn skal stå ferdig ved årsskiftet 2014-15. Da er planen å fortsette med utbygging av 11 kilometer fra Bagn til Bjørgo. Men dette er avhengig av politiske vedtak og bevilgninger, legger vegvesenet til.

Les mer i Avisa Valdres

 

 

 

 

 

 

Skoleskyss skoleåret 2012-2013

 

Reinli.no har vært i kontakt med Etnedal Bilruter, Oppland Fylkeskommune og Sør-Aurdal Kommune da det ble oppdaget at bussavgangene kl. 06:45 fra Liagrenda til Bagn, og kl. 15:45 fra Statoil Bagn til Stavadalen er erstattet med drosje. Årsaken til at rutetilbudet er blitt redusert skal være lave passasjertall.

Disse drosjene tar i utgangspunktet kun med elever som går på Valdres Videregående Skole, men er det andre som vil benytte seg av disse avgangene må de ringe og bestille innen klokken 16:00 dagen før. Skysskortet for barne- og ungdomsskole elever gjelder ikke, disse og andre passasjerer må betale etter gjeldende takster.

Last ned rutiner for bestillingsruter i Etnedal og Sør-Aurdal her

Velkommen til jaktmesse i Begnadalen kirke fredag 21/9 kl. 19:00

I år som i fjor ønsker vi å starte jakta i kirken!
Med ei messe for elgjakt, for natur og miljø, for vennskap og for samhold. Jakta har lange og gode tradisjoner hos oss, og mange aktive jegere skal ut i skog og mark de påfølgende ukene.

Jakt er helt nødvendig forvaltning av ressursene i naturen og ei viktig side av husholdningen for mange i bygdene våre. Bak vellykka jakt ligger både hardt arbeid og stort tålmod. Og ikke minst stor respekt for naturen og rikdommen den gir oss.Noe av alt dette har vi lyst til å sammenfatte i ei gudstjeneste som også lar oss takke for naturrikdommen, be om godt vær, og om varsomhet og klokskap i møte med utfordringene og hverandre.
Etter ei kort gudstjeneste vil vi også ha en forhåndssmak av jegergryte for å skjerpe appetitten på delikatessene vi har i vente i høst. 

Det er veldig bra om jegerne tar med seg våpenet sitt uten sluttstykke og ammunisjon, og setter dette i våpenhuset mens messa pågår. Der vil våpna bli passa på av vakt.

Det ville være veldig artig om jegere også i år kunne tenke seg å innlede jaktida, ei eiga høgtid på høsten for mange, i kirken.

I fjor var det 36 jegere som kom – vi lager mat til enda flere i år, så velkomne skal dere være alle sammen!

Signe Kvåle, sokneprest og Begnadalen menighetsråd v/ Liv Barbro Veimodet

Legat til studerende ungdom fra Sør-Aurdal

Ingeborg og Gudbrand Sørflatens legat gir støtte til søraurdøler som tar utdanning innen helsefag på høgskole nivå.
Søknadsfrist 01.10.2012

Einar Storsveens legat for studerende ungdom i Sør-Aurdal gir støtte til studenter bosatt i Sør-Aurdal på høgskolenivå. Slektninger av Einar Storsveen utenfor Sør-Aurdal kan også søke.
Søknadsfrist 24.09.2012

Arne Øilunds legat gir støtte for studerende ungdom fra Sør-Aurdal.
Legatstyret har bestemt at det i år ikke vil bli utlyst stipend – midlene vil spares til neste år.

På kommunens sider kan du lese mer og finne søknadsskjemaer

Gjensidigestiftelsen

Litt sent ute, men her er en fin mulighet for lag og foreninger i Valdres.

Gjensidige Valdres avholder informasjonsmøte om søknader om midler fra Gjensidigestiftelsen. Valdres har i de siste årene fått tilskudd til flere gode prosjekter. Nå håper vi på flere, men da trengs det at lag og foreninger søker. Søknadsfristen er 15. september 2012.

Informasjonsmøtet finner sted torsdag 6. september på Fagernes, i 3. etasje i Gjensidigegården, klokken 18:00 til 19:30. Påmelding innen 5.9.2012 til Chris.bjelke@gjensidigestiftelsen.no

Last ned:

Faktaark om Gjensidigestiftelsen
Invitasjonen til informasjonsmøtet

Her er noen av tiltakene som stiftelsen har støttet i valdres de siste årene

http://www.avisa-valdres.no/nyheter/2011/12/15/milliongaave-til-stigmerking.aspx
http://www.avisa-valdres.no/nyheter/2010/06/22/valdres-foerste-trimloeype-.aspx
http://www.avisa-valdres.no/nyheter/2008/05/22/sponser-tryggere-skoleveg.aspx

Barnas Turlag i Sør-Aurdal

 

06.09.2012: Barnas Turlag: Aktivitetskveld/kveldsmattur på Furustrand. Furustrand ligger ved Heggefjorden i Øystre Slidre med flott lekeplass og fin strand. Her blir det bål, grilling og aktiviteter som kanopadling m.m. Gratis og åpent for alle. Start kl. 18:00.

09.09.2012: Barnas Turlag: Jettegrytene ved Kvitingen. Jettegrytene ble laget under istiden men er både geologisk og naturmessig en flott plass. Sagnet forteller at trollkjerringene badet her... For å komme hit kjører du fra Bagn via Reinli til Stavdalen og videre på bomvei (kr. 40,-) mot Nordre Fjellstølen. Ca. 3 km. etter bommen, ved Kavlan, tar skiltet traktorvei av til høyre mot jettegrytene. Gode parkeringsmuligheter. Gåturen inn tar ca. 30-45 minutter. Ta med niste og drikke. Start kl. 11:00.

10.10.2012: Barnas Turlag: Lek og kveldsmat ved SAUS (Sør-Aurdal ungdomsskole). Tid for utendørs lek og sprell, utforsking av "trimløype" og grilling av pølser. Mulighet for å ta med sykkel for de som ønsker det. Barnas Turlag ordner pølser, ta med drikke selv. Terreng og vanskelighetsgrad: lett - etter eget ønske. Kl. 18:00.

Les mer om aktivitetene og turene til Barnas Turlag og DNT Valdres her

Nytt fra Makalausbua

Klikk på bildene for utskriftsvisning.

Grendatreffet på Fossvang 1. september 2012

Lørdag 1. september 2012 ble årets Grendatreff avholdt på Fossvang. Det ble en flott dag med mange mennesker og fint vær. Hovedaktiviteten var Grendacupen hvor grender og bygder i Sør-Aurdal møttes til vennskapelige fotballkamper. Reinli hadde med to rene lag, 7-12 år og menn 19+, men var også representert i forskjellige blandingslag. Reinli 7-12 år vant alle sine tre kamper med en total målforskjell på 13-0, Reinli.no gratulerer. I klassene Kvinner 19+ og Menn 19+ var det satt opp vandrepokaler, disse ble vunnet av Østre Bagn (K 19+) og Begnadalen (M 19+), vi gratulerer.

I tillegg til fotball var det boder og utstillere med forskjellige produkter. Det var ballongknyting, ansiktsmaling, paintballskyting på blink og ridning, samt salg av mat og drikke. En av ildsjelene bak hallen i Etnedal, Arne Bruflat, fortalte om hvordan de fikk bygget hall der, og ordfører Kåre Helland fortalte om den siste utviklingen i Sør-Aurdal. Bagn IL startet et lotteri som i sin helhet går til inntekt for flerbrukshall, prisen er kr. 2,- pr. lodd og blir trukket i slutten av september. Lodd får du kjøpt på forskjellige utsalgssteder.

På kvelden var det fest hvor inntekten fra inngangsbilleten også gikk til innsamlingen til bygging av ny hall. Vangsteins spilte gratis hele kvelden og det var salg av mat og drikke. Mange deltok på festen og det ble en fin avslutning på Grendatreffet 2012.

Følg linkene nedenfor for å se bilder fra dagen og kvelden.

 

Foto: Anne Dyve og Rune Larheim

Invitasjon til miniseminar

Vil du skrive ut invitasjonen, klikk på bildet og skriv ut pdf-filen som åpnes i eget vindu.

Lederkurs for ungdom 15-19 år

26. - 28. oktober 2012 arrangerer Oppland idrettskrets et nytt lederkurs for ungdom i alderen 15-19 år, denne gangen på Gjøvik. Etter suksessen med forrige kurs på Otta setter vi nå opp et nytt kurs på Gjøvik. Vi har kun 25 plasser på kurset, det forventes derfor at plassene fylles opp raskt da prinsippet om ”førstemann til mølla” gjelder. NB: Vi gjør oppmerksom på at det legges opp til en søknadsbasert ordning på dette kurset. Mer informasjon samt søknadsskjema finner du i vedlegget og på våre websider.

http://www.idrett.no/krets/oppland/nyhetsarkiv/Sider/NyttLederkursforungdom.aspx

Det er ingen krav om at aktuelle deltakere innehar frivillige verv i dag, vi er også på jakt etter ungdom som er engasjerte og som kan tenke seg en rolle i et frivillig verv i nær fremtid.

Påmeldingsfristen er 24. september 2012, og Bagn IL betaler hele egenandelen på kr. 1.000,- for sine medlemmer som vil delta på kurset!

Last ned invitasjon her

Kampoppsett Grendatreff – foreløpig utgave

Det er mange spørsmål om kampoppsettet. Her er det foreløpige kampoppsett til Grendatreffet. Vi åpner kl. 10:00 og det er fint om alle er på plass slik at man rekker å organsiere lagene.

Last ned kampoppsett her

Vi skal gjennomgå kampoppsettet nøye slik at alle lag er med samt at det er riktig. Ny og mer oversiktelig kampoppsett kommer rett etter «kvalitetskontrollen». Har du meldt deg på ett lag som ikke står her? Ta med fotballsko og møt opp, og gi gjerne beskjed slik at vi oppdager eventuelle feil. Tlf. 922 24 881 eller steinarskjerve@me.com

Kampene er 1×20 minutter lange og alle får minst 3 kamper. Det er lagt inn en pause/underholdning/foredrag kl. 13:00, men her kan det bli endringer om det blir flere lag. Ber om at foreldre og spillere tar ansvar for at de er på rett sted til rett tid. Det er ikke oppnevnt lagledere for de enkelte lag, men om alle vet hvilket lag de er på og tar felles ansvar for at alle får være med så går dette veldig bra.

Alle kampene 0-6 år går på bane 1 (liten liten bane )og alle menn 19-33 år går på bane 4 (største banen).

Følgende lag er inne i oppsettet pr. nå.

0-6 år: Leirskogen, Vester Bagn, Østre Bagn, Hølera (påmeldte i Reinli kan spille på Vestre Bagn). Første kamp kl. 10:30.

7-12 år: Her er det 8 lag påmeldt og det er delt opp i 2 puljer. Første kamper kl. 10:30.

Gruppe 1: Østre Bagn 1, Leisrkogen 1, Reinli og Vestre Bagn 1

Gruppe 2: Leirskogen 2, Østre Bagn 2, Østre Bagn 3, Vestre Bagn 2

13-18 år: Leirskogen, Østre Bagn, Vestre Bagn

19-33 år damer: Gatemix, Reinli/Vestre Bagn, Østre Bagn og Hølera

19-33 år menn: Begnadalen, Østre Bagn, Vestre Bagn, Hølera og Reinli (første kamper fra kl. 11:20)

Menn 34+: Leirskogen, Østre Bagn, Vestre Bagn og Hølera (første kamper fra kl. 13:35)

Damer 34+: Østre Bagn og Vestre Bagn (venstre Bagn har litt få, men det ordner seg vel?)

Draktfargene er slik (fint om alle forsøker å ha på seg riktig farge, da vi har begrenset antall vester):

Leirskogen: Grønne

Hølera: Svarte

Vestre Bagn: Gul

Østre Bagn : Rød

Begnadalen: Blå

Reinli: Hvitt

PS! I klasse 19-33 år damer stiller laget gatemix i rosa drakter …

Skolestart

Foto: itslearning.no

Elever og lærere er inne i sin andre uke etter høstens skolestart og de er godt i gang med skoleåret 2012-2013. Oversikt over ferie og fridager kan du laste ned her.

Skolene i Valdres bruker It's Learning som læringsplattform, som elever og lærere bruker til skolearbeidet. Kommunikasjon med hjemmene skal også kunne foregå her. Elever og foreldre skal ha fått brukernavn og passord for å logge seg på plattomen, som du finner her.

Seminar for trenere

Er du trener og kunne tenke deg en videreutvikling/utdanning? Da er dette noe for deg, les mer i publikasjonen nedenfor. Denne kom litt sent, men er du interessert så er søknadsfristen 31. august.

Grendatreffet lørdag 1. september

Da nærmer det seg grendatreffet lørdag 1. september. Svein Granås har ansvaret for utstillere og boder og kan melde om ca. 15-20 boder/utstillere så langt. Her blir det salg av klær, brukskunst, håndtverk, spekemat, bruktmarked osv. Utstillere som ønsker plass kan melde seg til Svein på tlf 911 88 589. Det blir også ridning, ansiktsmaling og ballongkunstner. Marius Nerli vil vise frem bilen som han bruker på bilcrossbanen. Det blir helt sikkert flere aktiviteter for store og små. Kiosk er åpen og mat får du kjøpt, inngangen er gratis.

Det blir loddsalg til inntekt for idrettshall & kulturhus. Vi får møte en av ildsjelene bak hallen i Etnedal som forteller hvordan de fikk det til der.

På festen spiller Vangsteins opp til dans fra klokken 20:00-02:00. 18 års aldersgrense og inngang kr. 100,- som går direkte til innsamlingen for kulturhus og idrettshall, så her er det bare å møte opp! Kontonummeret til innsamlingen er 1204.04.51704.

Det er store forskjeller i antall påmeldte til grendacupen. Østre Bagn har lag i alle klasser. Hyggelig å se at det første laget fra Begnadalen er påmeldt (de skal ta 1. plass i klassen 19-33 år er det sagt). På Vestre Bagn begynner det å nærme seg men det mangler noen, spesielt blant de voksne damene. Reinli, Leirskogen og Hølera har få påmeldte så langt. Kampene går på gressbanen, tirsdag kommer en mer detaljert oversikt over lagene så langt.

Påmelding via www.deltager.no/grendacup2012, eller til kontaktpersonene (epost/SMS/ring)

Reinli: Rune Larheim (rune@rularh.com/915 13 483)

Leirskogen: Kari Sørbøen

Vestre Bagn: Steinar Skjerve (steinarskjerve@me.com/92 22 48 81)

Østre Bagn: Åse K Odden (ase_k@live.no/909 46 421)

Hølera: Torstein Øyhus (torstein@bagn.no/476 39 079)

Begnadalen og Hedalen er også invitert, men der har vi ingen kontaktpersoner bruk deltager.no elle rmeld på hele lag til en av kontaktpersonene

Filmen om Kon-Tiki kommer til Reinli

Tirsdag 28. august klokken 20:00 blir "Kon-Tiki" vist i Reinli Samfunnssal. Møt opp og se denne "store" norske filmen, som er laget av skaperne av "Max Manus". Klokken 18:00 samme dag vises "Madagaskar 3: Full rulle i Europa".

alt tekst

Kl 18:00, Madagaskar 3: Full rulle i Europa
Aldersgrense: Alle
Et herlig gjensyn med alle dyrene fra Madagaskar-filmene! Denne gangen blir gjengen med en omreisende sirkus for å forsøke å komme seg tilbake til New York.
Omtale Trailer


alt tekst

Kl 20:00, Kon-Tiki
Aldersgrense: 7 år
I 1947 ble en krigstrett verden fascinert av den unge, norske mannen Thor Heyerdahl. Han hadde utviklet en revolusjonerende teori om at Polynesia var blitt befolket fra Sør-Amerika, stikk i strid med det etablerte vitenskapsmiljøets teori om migrasjon fra Asia. For å bevise teorien sin gjorde han noe hittil uhørt: Han bestemte seg for selv å teste den i praksis - og la ut på en eventyrlig og farefull ekspedisjon over Stillehavet. Den primitive balsaflåten han skulle tilbakelegge nesten 8000 kilometer med, døpte han Kon-Tiki - etter solguden. Thor Heyerdahl fikk med seg fem unge menn: Ingen av dem kjente hverandre fra før, og bare en av dem kunne seile. Selv hadde han vannskrekk og kunne ikke svømme. Thor var villig til å ofre alt og alle for å få rett.
Omtale Trailer

Klikk her for å laste ned oppdatert program

Temadager om rusforebygging

Hvis du har innspill til rusmiddelpolitisk handlingsplan for Valdres, er dagene 4. og 18. september du må sette av for å delta i dette arbeidet. Rusforebyggende arbeid i Valdres blir satt på dagsordenen gjennom et regionalt samarbeid.

Program

04. sept.

kl. 09:00 – 12:00

Rusforebyggende arbeid i Valdres

kl. 13:00 – 16:00

Tiltak for å regulere tilgjengeligheten av alkohol

------------------------------------------------------------------------------------------------

18. sept.

kl. 09:00 – 11:00

Status – Hvordan er russituasjonen i Valdres?

kl. 12:00 – 15:00

Oppfølging av mennesker med etablert misbruk/pårørende

STED: Gulbygningen på Leira, ved siden av VVGS.
PÅMELDING innen 28. august til prosjektleder, hanne.groneng@sor-aurdal.kommune.no


Åpent for alle! Nå har du sjansen!

Les mer og last ned filer her

Heftige dager på Farmen

Tekst og foto: Avisa Valdres

Det går mot en heftig sesong av årets Farmen. Flere sterke personligheter har allerede braket sammen, og avsløringene står i kø. De første bildene og videoklippene fra årets Farmen-innspiling i Valdres er ute i pressen. Og det spares ikke på kruttet:

- Sommeren kom endelig til Valdres. Så det første deltakerne gjorde var å rive av seg klærne og kaste seg uti vannet. Så det har vært mye hud og god stemning fra A til Å første uka, sier Gaute til TV 2. Han understreker imidlertid at det allerede også har vært en del konflikter innad i deltakergruppen.

- Folk har en tendens til å begynne å krangle om småting når de får lite mat, og det er ikke mye mat på gården den første uken, sier han til TV2.

Les mer her

Tilskudd fra kommunale næringsfond 2012

For 2012 kan det søkes om tilskudd til etablering, bedriftsutvikling og markedsføring i henhold til fondsvedtektene fra kommunens næringsfond (Kraftfondet, Vassfarfondet, Kommunalt næringsfond og Eidfondet). Søknadene må inneholde en beskrivelse av forretningsideen, markedsvurdering, økonomi (budsjett og finansiering), sysselsettingseffekt og personalia.

Spørsmål kan rettes til Stig Solbrekken, tlf. 61 34 85 28.

Søknader sendes skriftlig innen mandag 1. oktober 2012 til:

Sør-Aurdal kommune
avd plan, næring og utbygging
2930 Bagn

Søknader kan også sendes på e-post til: stig.solbrekken@Sor-Aurdal.kommune.no

Prosjektoppdatering

Tekst: Jørn Damslora

Da er en ny prosjektuke i gang. Noe tid går fortsatt med til å etablere seg på kontoret i 2. etg på Valdrestunet, men jeg har heldigvis kommet i gang med en del andre gjøremål også. Jeg har vært i møte med Frisklivsgeneralen og folkehelsekoordinatoren, jeg har vært i møte med saksbehandler i kommunen og ordfører, og jeg har begynt på arbeidet med å få til avtaler med de 82 grunneierne som berøres av sykkelstiprosjektet. Jeg har også syklet noen av stiene med hjelmkamera og GPS, slik at det kommer fram hvilke tiltak vi trenger å gjøre for å få til stier og hvilken konsekvens dette får for grunneier.

Les mer her

Grendatreff 1. september på Fossvang med fest på kvelden

Det nærmer seg årets grendatreff på Fossvang. Her blir det tradisjonell fotballcup mellom grendene og andre som ønsker å stille lag. Det blir også lagt opp til aktiviteter for de som ikke nødvendigvis ønsker/vil/bør spille fotball. Det er åpent for utstillere som har noe å vise frem, ønsker å selge noe osv. Så har du ønske om å stille med stand, har en aktivitet du ønsker å vise frem, eller noe annet som du mener vi bør ha med så send oss en e-post på styret@bagn.no eller redaksjonen@reinli.no. Fossvang har lekeapparater, skate/sykkelpark, trimløype, 2 sandvolleyballbaner og god plass.

Alt er ikke avklart ennå, men hovedfokuset er aktivitet, underholdning og innsamling til flerbrukshall. Om det skulle bli dårlig vær har vi flere telt både for utstillere, deltagere og tilskuere

På kvelden blir det naturligvis fest. Vi starter klokken 20:00 og Vangsteins spiller opp til dans. Inngang 100 kroner. Aldersgrense 18 år. Avslutning klokken 02:00. Loddsalg til inntekt for hallen.

Overskuddet for dagen og kvelden går til innsamlingen for kulturhus og idrettshall. Vi håper så mange som mulig kan ta dagen til Fossvang denne dagen (og kvelden) for å støtte denne viktige saken.

Påmelding til fotballcupen gjør du her: www.deltager.no/grendacup2012 (Fotballcupen er veldig uformell så her kan alle delta).

På denne Facebooksiden kan du lese mer om arrangementet og gi dine innspill. Alle lag og foreninger er hjertelig velkommen til å ha innslag eller lignende på Fossvang denne dagen. Detaljert program kommer, men hold av dagen og kvelden.

Arrangører er Bagn Idrettslag og Reinli Grendeutvalg.

Kurs i Norsk PEFC Skogstandard - UTEDAG

Utedag arrangeres for andelseiere i Viken Skog i forbindelse med administrasjon av hogst og "Grønn leverandør". Alternativene er 13. eller 19. september. Kurset blir på dagtid, varighet ca. fire timer.

Mer informasjon fås ved påmelding pr. e-post til monicahagenborg@hotmail.com eller sms 975 10 202 innen 1. september.

Styret i Sør-Aurdal skogeierområde.

Tur til Langeberg

Et nytt turmål er lagt inn på Reinli.no. Les hva Åse Østgård Hagen skriver om Langeberg:

Langeberg er eit av turmåla til Turkarusellen i Sør-Aurdal og eit av dei seks vardepunkta i Valdres. Langeberg-varden har dei siste åra vore så attgrodd med kratt og skog at det har vore vanskeleg å sjå noko særleg av utsikten når ein stod på toppen og det låg berre restar att etter den varden som stod her tidlegare.

Klikk her for å se flere bilder og lese mer om turen til Langeberg.

 

Har du sett Frøya?

Fra Hilde Tjelmeland har vi fått følgende etterlysning, i håp om at hyttefolket og andre som ferdes i fjellet kan holde øynene åpne. Har du opplysninger ring et av disse telefonnumrene:

977 22 463, 908 71 123 eller 413 47 822.

Savnet dølahoppe! Dette er Frøya på tre år som ble borte for oss natt til tirsdag 14 august på Huldrastølen i nord-aurdal kommune. Huldrastølen ligger på nordsiden av Hærevann og hun kan ha beveget seg mot Hallingdal, Tisleidalen, Stavedalen, Bjødalen, Meitebekkområdet og Bagn vestås. Spre gjerne ordet så vi finner henne igjen!

 

Hun går med en brun nylongrime, har en bitteliten hvit snipp på leppa og en virvel på manken. Hun har ikke sko på.

Hvis noen er i området eller kjenner noen som er der - si fra!

Klikk her for å laste ned kart over område hun ble borte i

 

Grendetreff 2012

Nå kan man melde seg på Grendacupen på Fossvang lørdag 1. september klokken 10:00, påmeldingsfristen er 29.08.2012 klokken 10:00. Det koster ingenting å delta! Meld deg på i dag slik at vi får oversikt over lagene så tidlig som mulig. Reinli stiller i hvite trøyer og vi håper på mange lag fra bygda.

Er du hytteeier eller utflyttet kan du bli med på det laget du føler passer best, eller stille eget lag sammen med venner og bekjente. Hvis det blir få deltakere i enkelte aldersgrupper, slår man sammen lag slik at alle som vil får delta.

I tillegg til fotball ønsker vi også å ha andre aktiviteter. Hvis du har forslag, send de inn til redaksjonen. Hvordan skal vi få med alle, både gammel og ung? Send inn ditt forslag!

På kvelden spiller Vangsteins opp til dans, da er det 18 års aldersgrense og inngangsprisen er kr. 100,-. Overskuddet går til innsamlingen for kulturhus og idrettshall.

Klikk her for å melde deg på fotballturneringen

Her kan du følge arrangementet på Facebook

 

Friskis&Svettis starter opp igjen

 

Da er vi snart klare for å falle inn i et rutinemessig liv igjen, og der inngår forhåpentligvis også fysisk aktivitet. Ett av mange tilbud er Friskis&Svettis, og det starter opp på Bagn (gymsalen SAUS):

Mandag 20. august klokken 19:00

Dette blir fast tidspunkt på Bagn i tillegg til onsdager klokken 19:30, i Begnadalen blir det onsdager klokken 18:00. I år blir det også et tilbud i Hedalen, informasjon om dette kommer senere.

Les mer om Friskis&Svettis Valdres her

Velkommen til gamle og nye medlemmer!

Leirskogsdagen 2012

Revygruppene fra Bagn, Begnadalen og Hedalen vil underholde på Leirskogsdagen lørdag 25. august. Siden Sør-Aurdalsrevyen blir avlyst får Leirskogen besøk av skuespillere fra hele kommunen, som vil underholde med sketsjer, sang og musikk.

Velkommen til alle som kommer til lille Leirskogen!

Klikk her for å laste ned oppdatert program

 

DNT VALDRES

 

DNT Valdres er en ny medlemsforening i DNT, den siste så langt. Foreningen ble formelt tatt opp fra 1. juli 2011 etter at det tidligere Valdres Tur og Fjellsportlag på sitt årsmøtet i februar 2011 vedtok å søke om opptak.

DNT Valdres ønsker i første omgang å satse på å videreføre arbeidet man har drevet med i en årrekke, nemlig å arrangere et variert utvalg av turer. Først og fremst i Valdres, men også utenfor egen skigard. Vi setter også opp kurs med jevne mellomrom og arrangerer medlemsmøter et par ganger i året.

Det jobbes nå med opplegg for Barnas turlag sin aktivitet i Sør Aurdal. Dato er 9. september men opplegget er ikke klart ennå, mer informasjon vil komme senere.

Les mer her, se "Turer og aktiviteter"

Kongsvegrittet 2012

Strålende sol fra skyfri himmel møtte deltakere, tilskuere og funksjonærer under årets Kongsvegritt på Hellebekken lørdag 11. august. Både små og store koste seg i det varme været. Det var i alt 79 deltakere hvorav 37 ryttere syklet på tid. Bortsett fra et mulig håndleddsbrudd kom de fleste trygt i mål. Den skadede fikk god hjelp av meddeltakere ute i løypa, og ble fraktet til sykehus for røntgenundersøkelse.

Mange barn var også med og de viste stor glede og innlevelse. Barnerittet gikk over en liten runde i start og målområdet. Alle som deltok fikk medalje etter målgang og de tre beste i hver klasse som syklet på tid ble premiert.

Klikk her for å laste ned resultatlisten

Klikk på bildet under for å se flere bilder fra dagen

 

Leirskogsdagen 2012

 

Lørdag 25. august klokken 11:00 til 17:00, avholdes Leirskogsdagen 2012 på Leirskogen skole- og grendehus. Det blir underholdning, musikk, dans, natursti, aktiviteter m.m. Du kan også få kjøpt mat og andre forfriskninger, og det er gratis inngang.

 

Klikk på bildet til venstre for å laste ned plakaten.

 

Les pressemeldingen her

 

Norway Cup 2012

Lørdag 28. juli åpnet årets Norway Cup. Idrettslagene til Bagn, Begnadalen og Hedalen stiller med et samarbeidslag for jenter 14 år, hvor blant annet Kristin Langedrag Bonlid fra Reinli er med. Etter å ha blitt innkvartert på Manglerud Skole var noen av jentene og så på åpningskonserten, det var en meget våt opplevelse.

Laget har nå spilt sine tre kamper i gruppespillet og dessverre tapt alle. Onsdag 1. august klokken 10:00 skal de møte Lyn 2 i B-sluttspillet. Da er det cup og vinn eller forsvinn, Reinli.no ønsker lykke til og satser på at de går videre.

Oppdatert informasjon 2. august: Begnadalen/Bagn/Hedalen jenter 14 år tapte dessverre også den siste kampen mot Lyn 2, og er dermed ute av årets Norway Cup. Kristin Langedrag Bonlid kan fortelle at Lyn 2 ledet 1 - 0 etter 1. omgang og de økte til 2 - 0 etter pause. På slutten av kampen scoret Vårin Kløvstad for BBH men det kom ikke flere mål og kampen endte 2 - 1 til Lyn 2.

Vi håper turen til Oslo likevel var fin og at jentene fikk med seg mange flotte opplevelser.

Her kan du laste ned resultatene

Klikk her for å komme til Norway Cup sin egen resultatside

Her er noen bilder som Anne Dyve har tatt, klikk på dem for stort format.

Bygdeutviklingsprosjektet er i gang

Denne uken er det oppstart av prosjektet ”Bagn IL – Norges ledende idrettslag på bygdeutvikling”. Onsdag 1. august hadde Jørn Damslora sin første dag i stillingen som prosjektleder. Stillingen er 70% og planlagt varighet er 3 år. Veien frem mot oppstart av prosjektet har vært lang. Heldigvis har kommunen og fylkeskommunen hele tiden vært svært positive, både med økonomisk støtte og på rådgiversiden, slik at det ble mulig å overvinne hindrene på veien mot prosjektstart.

Klikk her for å lese mer om hva prosjektet går ut på

Opp fra sofaen – fra slappfisk til ironman

På oppfordring fra Bagn.no har utflytta begning Dag Kilen skrevet litt om sitt prosjekt som sikkert flere av oss burde ta en titt på. På http://dagkilen.blogspot.no/ kan du følge bloggen til Dag. Den ligger også under nyttige linker på Bagn.no. Håper dette kan være til inspirasjon for flere. Vi kommer utover høsten til å følge både Dag og flere andre som er i farta på ulike måter.

Les mer om det spennende prosjektet på Bagn.no

Erik Bye - konsert 17. august

Gikk du glipp av Erik Bye konserten 2. juni i år? Da har du nå muligheten til å se de samme aktørene fremføre det samme programmet i Begnadalen kirke fredag 17. august klokken 18:00.

Les mer her

 

 

Sør-Aurdalrevyen 25. august

Scenekunstnerne i Sør-Aurdal gjentar suksessen fra i fjor og inviterer til en felles oppsetning av høydepunkter fra forestillingene som har vært vist i kommunen i år. Det er Begnadalen Amatørteater, Hedalen Ungdomslag og Bagn IL sin revygruppe som samarbeider om forestillingen som vises på

Storøya Skogsamfi lørdag 25. august klokken 18:00

Last ned plakat her

Nytt forum

Sør-Valdres har fått et nytt forum som er for alle som har noe de vil diskutere, stort eller lite. Om du bor her, er hytteeier eller har flyttet ut, alle er velkomne. Forumet er ikke moderert, det vil si at det du skriver kommer rett på nett, ingen må godkjenne det først. Men alle må følge gjeldende spilleregler og norsk lov, brytes dette blir innlegget slettet og man blir utestengt fra forumet.

Forumet har også en kalender hvor man kan legge inn alt som skjer i Sør-Valdres. Det finnes flere muligheter i forumet, det er bare å komme i gang. Dette er et samarbeid mellom Begnadalen.no, Bagn.no og Reinli.no, og redaktørene sitter som administratorer.

Registrer deg i dag og vær med og lag et aktivt og attraktivt forum hvor det er høyt under taket og friske fraspark. Kom med tilbakemeldinger og ønsker, så vi sammen kan lage et godt diskusjonsforum.

Link til forumet finner du øverst på denne siden, eller du kan klikke her

Etnedalsdagene 2012

Lørdag 28. og søndag 29. juli blir det stor kunst og håndverksutstilling på Etnedal skole. I år er det Etnedal Skilag og Etnedals Idrettslag som arrangerer. For dere som ikke har sett den flotte hallen til Etnedal ennå så er dette en utmerket anledning.

Klikk her for å laste ned årets program

 

Sirkus på Fossvang fredag 27. juli

Direktør Ronja Gujord ønsker velkommen til Cirkus Zorba på grusbanen i Bagn, fredag 27. juli klokken 18:00. Her kan du se en forestilling helt utenom det vanlige med artister og dyr fra 8 ulike nasjoner. Her blir det blant annet fartsfylt trampoline akrobatikk, dresserte ponnier, geiter, hunder, katter og luftakrobatikk med eget hår som eneste sikkerhet.

Les mer på sirkusets egne nettsider

Pilgrimsvandring i Reinli

Nettstedet paaneset.no har vært på Pilgrimsvandring sammen med Monica Martinsen, fra Høleresetra til Reinli Stavkirke. I Reinli intervjuet de blant annet Erland Fremgaard i ICA Nær Reinli, og fikk omvisning av Marianne Jensen i Reinli Stavkirke. Se videoen nedenfor, les mer og se flere bilder her.

 

Video: Roy Myrland

ÅPEN DAG PÅ BAGNSBERGATN

Nasjonalt krigsminne 1940

Søndag 22. juli klokken 11:00

Friluftsgudstjeneste – Omvisning

Salg av kaffe og kringle

Bagn Bygdesamling 61 34 77 49 - Kristian Bergsund 922 92 611

Rapport fra Kilimanjaro

Tekst og foto: Lene Marie Thorsrud og Tonje Elisabeth Lien

Vi har vært så heldige og fått Lene Marie Thorsrud og Tonje Elisabeth Lien til å skrive ned sin historie fra turen til toppen av Afrika, 5895 m.o.h. Undertegnede hadde også noen spørsmål som de velvillig besvarte. Alle bildene er klikkbare slik at du kan se de i stort format.

- Hvordan kom dere på å ta denne turen, har planleggingsfasen vært lang?
Tonje er veldig interessert i fjell, og hadde snakket om Kilimanjaro veldig lenge. Jeg var ikke vanskelig å be heller, og plutselig var turen bestilt.

- Hva måtte dere tenke på for å ta en slik tur, hva var viktig?
Vaksiner må tas. Det er viktig å være i god fysisk form. Man går langt og bratt mange timer hver dag. Og godt humør hele veien er viktig for alle.

- Gikk dere sammen med mange andre, norske, utenlandske, guider osv.?
Det var mange andre selskap som gikk samme turen, men forskjellige ruter. Første camp var vi ca 300 stk, men på neste camp var det kun oss – 7 nordmenn, 2 guider og 21 bærere.

- Turen til toppen, var den lett eller vanskelig?
Du får testa deg både fysisk og psykisk. Det er viktig å ta et steg om gangen, tenke på dagen i dag og konsentrere seg om det. Plutselig er man der.

- Noen problemer underveis?
Vi kjente litt på høydesyken alle sammen. Symptomer som svimmelhet, kvalme, dårlig appetitt og trøtthet var ikke uvanlig. Det er individuelt hva mennesker får av symptomer og hva hver enkelt tolererer av dette. Det finnes medisin mot høydesyke som man kan ta. Vi brukte ikke dette, da vi begge er sykepleiestudenter leser vi alltid bivirkninger først på pakken. Men vi klarte oss, vi kom jo opp på toppen.

- Hvor lenge var dere borte?
Turen varte i 12 dager.

- Har dere tips til andre som kan tenke seg å ta tilsvarende tur?
Ta med varme klær og en god sovepose. Det er kaldt høyt oppe. Noe å spise som f.eks. nøtter siste dagen opp toppen er avgjørende for om man vil klare det eller ikke. Jevnlig inntak av mat og drikke er kjempe viktig.

- Planlegger dere flere turer sammen?
Ja, det gjør vi. Vi tenker allerede på en ny fjelltopp, og vi har også planlagt en ny Afrika tur m/ fjelltur sammen med de nordmennene vi møtte. Dette er den beste ferieturen vi har hatt.

Les hele den fantastiske historien skrevet av jentene selv, og se flere bilder her

Norway Cup 2012

Begnadalen/Bagn/Hedalen J14 skal delta på Norway Cup i år. Her trengs det naturligvis tilskuere også, derfor bringer vi kampoppsettet slik at dere allerede nå kan planlegge turen. For de av dere som bor i Oslo så er det bare å stille opp. Det er lokale lag fra hele Valdres i aksjon. Valdres FK stiller med flere lag.

Les mer på Bagn.no

Her finner du kampoppsett og etter hvert resultater fra Norway Cup

Jenter fra Reinli på toppen av Kilimanjaro

Foto: Inger Lise Thorsrud

Fra Reinli kommer det to spreke jenter som denne sommeren har besteget Kilimanjaro. Tonje Elisabeth Lien og Lene Thorsrud nådde toppen 7. juli klokken 06:30, vi gratulerer. Følg med på Reinli.no, kanskje vi får høre mer fra disse sporty jentene.

 

 

Sør-Aurdal brann- og redningsvesen kan hjelpe til ved hjertestans

Brannmannskaper i Sør-Aurdal brann- og redningsvesen har denne våren gjennomgått autoriserende kurs i bruk av hjertestarter. Dette har ført til at kommunen har inngått avtale med AMK Gjøvik om at brannmannskaper kan kalles ut på hjertestansoppdrag i de tilfeller hvor de har mulighet til å respondere raskere enn ambulanse eller lege. Pr. i dag er ordningen oppe og går i Begnadalen og Hedalen, for brannmannskapene i Bagn er det planlagt samme kurs til høsten. Hjertestarteren i Hedalen er levert av Røde kors og plassert i brannbilen. I Begna disponerer brannvesenet hjertestarteren til Begna Bruk.

Brannvesenet består av mange personer over hele kommunen som er raske å kalle ut, og derfor kan de med denne økte kompetansen i samarbeid med AMK bidra til å redde enda flere liv.

Velkommen til årets sommermarked på Nordre Fjellstølen søndag 15. juli kl. 12:00 – 15:00

Husk å ta søndagsturen innom Anne Lise og Torodd Bekkevold på Nordre Fjellstølen, førstkommende søndag.

Her finner du mange flotte ting - vi har bl.a. flere nydelige serviser og mye annet i porselen og keramikk!

- Middagsservise fra Porsgrunn
- Kaffeservice / teservice fra Polen og Østerrike
- Boller, fat og flere deler fra Porsgrunn, Egersund, Stavangerflint, Figgjo
- Blått stråmønster – mange deler
- Mange vakre glass og karafler – stort og smått
- Tekanner, bokser, brett
- Emaljerte skåler og fat
- Sommerbilder/foto
- Diverse til bad
- Småmøbler og flere hyller i tre ..... og mye annet fint!

Bare lyst på en vaffel og kaffe? Ta en tur da vel! Vi holder til på toppen av Fjellstølbakken - hyttetunet på venstre side ved bekken mot Moen-seter.

Med vennlig hilsen Anne Lise og Torodd - mobil 922 95 242

Last ned og skriv ut oppslaget her

Grendetreff 2012 - på Fossvang

Lørdag 1. september avholdes årets grendetreff (tidl. grendecup) på Fossvang. Sett av dagen allerede nå, informasjon om påmelding kommer senere. Håper så mange som mulig kan delta slik at Reinli kan stille egne lag i flere klasser. Kanskje vi kan stille lag også i Old Boys i år? Reinli stiller som tidligere i hvite trøyer.

Er du utflyttet eller hytteeier, bli med på det laget der du føler du hører hjemme eller dann eget lag med andre utflyttete / hytteeiere.

Klikk her for å komme til Facebooksiden til arrangementet

Nytt fra Bagn IL

Stempelkortene for sykkelorientering er klare og utlagt hos Bagn Sport. Ta sykkelen fatt og finn postene som er utplasserte i terrenget/langs sykkelveier i kommunen og litt innom nabokommuner. Totalt er 20 poster ute, og får du stempel fra minst 12 av dem på kortet ditt får du ei T-skjorte fra idrettslaget. Stemplet kort leveres til en i styret eller sendes til Bagn IL innen 1.november. Hent stempelkort og enkelt kart (gratis) hos G-sport på Valdrestunet og kom i gang. Postbeskrivelser og mer informasjon finner du her på Bagn.no under fanen Bagn IL - sykkel.

 

Kongsvegrittet 2012 går av stabelen 11. august, finn frem sykkelen og meld deg på. Vi håper mange vil ha en fin sykkeltur i vakre omgivelser, enten som mosjonist eller i konkurranseklassen. Også i år har vi en klasse for barn. Barnerunden er ca 1,5 km. Den kommer i tillegg til morsjonsrittene på 20 og 50 km, og konkurranseklassene på 50 km. For de som går for Kongsvegtrippelen er dette 2. arrangement. Start og mål er ved Hellebekk turistseter. I fjor var det 83 som gjennomførte Kongsvegrittet og vi håper minst like mange velger å delta i år.

Mer informasjon finner du på www.kongsvegrittet.no

Du kan melde deg på allerede nå: https://www.deltager.no/kongsvegrittet2012

Følg arrangementet på facebook HER

Flere roter seg bort i fjellet

Tekst og foto: Avisa Valdres

Hovedredningssentralene måtte hente hjem nesten dobbelt så mange i fjor som ti år tidligere. En forklaring er at turgåerne velger GPS framfor kart og kompass, melder Nationen.

Tall fra hovedredningssentralene i Sør- og Nord-Norge viser bortimot en dobling av antall mennesker som har gått seg vill fra 2001 til 2011. I 2001 måtte hovedredningssentralen samlet hente hjem 158 mennesker, tilsvarende tall ti år senere var 284.
- Jeg tror det henger sammen med at vi stoler blindt på våre nye tekniske virkemidler og glemmer at vi kan gå tomme for strøm. Det kan være mange grunner til at moderne virkemidler ikke virker, da er det gamle, gode, vaskekte kartet godt å ha, sier sjef i Kartverket, Anne Cathrine Frøstrup.

Les mer i nettutgaven til Avisa Valdres

Reinli Fritidsklubb

Reinli Fritidsklubb pleier hvert år å avslutte sesongen med bowling og pizza på Fagernes. Men siden Fagernes Bowling er stengt ble det ikke noe av før sommerferien. Eieren, Terje Berge, jobber med å få nye leietakere og vi håper å kunne arrangere bowling når skolen starter igjen til høsten.

Les mer og se bilder fra aktivitetene til fritidsklubben her

Norske Folkeeventyr

Peter Christen Asbjørnsen (1812-1885) Jørgen Moe (1813-1882)

Boken Norske Folkeeventyr er digitalisert og finnes fritt tilgjengelig for alle. Den inneholder en samling velkjente norske folkeeventyr som er samlet og nedtegnet av Asbjørnsen og Moe. Opphavsrettens vernetid er utgått, det vil si at du fritt kan distribuere og modifisere verkene etter eget ønske.

Her kan du laste ned hele boken på 591 sider

Klikk her for å lese nettutgaven

Sommeravslutning på Bagn skole

Mandag 18. juni var det avslutning på Bagn skole. Været var dessverre ikke med oss denne kvelden men det ble en hyggelig sammenkomst for små og store før sommerferien. Det var underholdning av elevene med god støtte fra Ørnulf Dyve (som også presenterte en ny låt fra STAUT), utstilling av det elevene hadde laget og kiosksalg i skolegården.

Her er noen bilder fra underholdningen, klikk på dem for stort format.

Går du med en skuespiller i magen?

Neste sesong av "Farmen" spilles inn i Valdres til høsten. I forbindelse med dette trengs det ca. 200 statister som kan være med en onsdag eller fler fra midten av august.

Du kan melde deg til dette på SAUS onsdag 4. juli kl. 13:00 - 18:00.

Kom gjerne i klær fra 100 år tilbake i tid. Alle under 18 år må ha tillatelse fra voksne, barn 3-15 år må komme sammen med en voksen.

Det trengs folk av "alle slag": barn, ungdom, voksne og skikkelig voksne.

Se her for mer informasjon

Hold deg oppdatert på Farmen på facebook her

STAUT på "Allsang på Grensen"

Etter nylige opptredener på "God Morgen, Norge" og "Sommertid" på TV2, skal STAUT være med på "Allsang på Grensen" onsdag 4. juli. Programmet blir vist torsdag 5. juli på TV2.