A R K I V  4.  K V A R T A L  2 0 1 6


 

Nyttårskonsert i Begnadalen kirke

Tradisjonen tro inviterer Anders kantor til konsert med andakt på nyttårsaften kl. 1600 i Begnadalen kirke.
I tillegg til Anders på orgel vil vi få høre Marilyn Almeida på sang og Ole Kristian Nyhagen på trompet. Signe prest holder andakt.
 
Det blir et variert program, noe julemusikk og noe klassisk musikk.
 Konserten er gratis, men det er mulig å gi en gave til kirkemusikalsk arbeid ved utgangen.

VELKOMMEN!

Publisert 27.12.2016

 

Teater og "Ungdomslagets romjulskveld"

Hedalen Ungdomslag presenterer årets skuespill, med forestilling 4. dag jul (kl. 18:00) og 6. januar (kl. 19:00). Det er fortsatt ledige billetter til begge forestillingene. 

Vi blir kjent med godsets enke, Grevinnen, hennes tjenerskap, barn og andre, i hennes desperate og noe utradisjonelle søken etter sin rettmessige arvtager. – Med Tuva Auren, Edvin Fossholm, Mina Sofie Odde Schlytter, Mette Brager, Vegard Vestrom, Sondre Digene, Jostein Lie, Benedicte Bergum Joten og Anne Mathea Digene.

Premiere 4. dag jul kl. 18.00
Forestillingen blir etterfulgt av arrangementet "Ungdomslagets romjulskveld". Alkoholfritt arrangement hovedsaklig for ungdom og voksne. 

Skuespillet settes opp også fredag 6. januar kl. 19:00.

Billetter reserveres hos Arnstein Kjensrud: 950 62 231 (e-post: akjensrud@hotmail.com ) eller Bodil Ø. Pihl: tlf. 959 92 438 (e-post: bodil@hedalen.no). Billettpriser: kr. 200,- for voksne, kr. 100,- for barn.

Publisert 27.12.2016

 

Julehilsen fra ordføreren

Julen står for døren og vi har hektiske dager alle sammen. Noen skal bake mens andre  skal ha et budsjett igjennom. Likheten kan være mangt men det er viktig å få ting ferdig til planlagt tid. Vi har lange tradisjoner med familie og venner, god mat og for noen en Akevitt. Det ser ut som Valdres viser seg fra den beste siden nå mot jul med snøfylte åser som gir muligheten til lange skiturer. Når ting er stabilt å godt har vi lett for å ta det som en selvfølge men når julehøytiden kommer vi virkelig ser hvor godt vi har det med familien rundt seg. I slike stunder skal vi også forsøke ta med de som trenger ei hjelpende hand..

Budsjettprosessen så langt har vært krevende men vi skal komme i mål også i år. Vi har gjort et solid grunnarbeid gjennom flere år som vi nå drar nytte av. Vi er nøkterne men tjenestene er på et høyt nivå. Jeg er stolt av mange ansatte i kommunen som står på langt ut over det en kan forvente. Noe endringene kan det bli i drift men så langt ikke de store men vi har mange og tunge investeringer som står for tur. Brannstasjon, Sør-Aurdal idrettshus, Bagn kirke, trafikksikkerhetsplan med ferdigstillelse rundt skolen i Hedalen for å nevne noen av de store tingene. Det er viktig å ta vare på bygg og utvikle nye tilbud som kan skape trivsel. Jeg tror at med et nytt idrettshus som omfatter også noe skoleareal vil dette løfte Sør-Aurdal. Vi kommer til å ha stor bygge aktivitet de neste årene. Det er også mange andre ting å ta tak i som for eksempel fiber eller bedre nettløsninger for alle. Folketall går ned og tilrettelegging for næringsutvikling er et viktig tema.

Valdres blei ikke et rike med felles kommune men valdres er fortsatt et rike i det felles arbeide for å fremme de store tingene som for eksempel vei. Det er imponerende om dagen å se alle maskinene som jobber langs E-16. For meg er det en glede at vi må kjøre sakte og noen ganger stå i kø. Da kjenner jeg på at dette er i gang, noe som vi har jobbet med lenge. Vi håper inderlig at vi også skal få utbedret veien til Reinli som en synergi av E-16 og tunellmassene som kan brukes. Det ville være håpløst om fylkeskommunen ikke ser muligheten i tunnelmassen for å få en langt billigere vei. Det er også gledelig at veien over mot Hedalen har fått et lite løft. 
 
Til tross for dårlige resultater om bruk av lite midler til kulturlivet blomstrer dette som aldri før. Etter kultur prise utdeling og idrettspris utdeling i Hedalen sitter jeg igjen med følelsen av at vi har mange talent som kommer til å nå langt. Det var høy standard og stor bredde.

Vi må også ta med våres hytteinnbyggere i julehøytiden. Det er mange av de som feirer julen på hytta og tar del i våres kultur.

Til slutt vil jeg ønske alle ei riktig GOD JUL OG ET GODT NYTTÅR…………

Kåre Helland

Publisert 21.12.2016

 

Årsmøte

Publisert 21.12.2016

 

Invitasjon til COS.P

Helsestasjonen inviterer til foreldrekurs i Trygghetssirkelen på nyåret. Det blir på dagtid i Begnadalen, og på kveldstid i Bagn. Foreldre som tidligere har deltatt på kurset sier: «Dette kurset burde alle foreldre få!».

Her kan du se kveldskursene i Bagn

Last ned kursene i Begnadalen her

Publisert 20.12.2016

 

Matkroken Reinli - åpningstider julen 2016

Publisert 19.12.2016

 

Tradisjonell tredjedagsfest på Reintun

Også i år arrangerer styret i Reintun Forsamlingshus tradisjonell fest på Reintun, 3. juledag. Vangsteins spiller opp til dans og Små Vesen stiller med tappekran.

Publisert 18.12.2016

 

Vekas Valdris

Tekst og video: Roy Myrland, Langsveien.no

Vidar Eltun (A) er ordfører i Vang kommune i Valdres. Han ble nominert til «Vekas Valdris» av Erik Østli på Beitostølen. Intervjuet ble gjort en stormfull desember-dag i ville og vakre Vang. -Det bærer lydkvaliteten i innslaget under litt preg av.

Vil du vite mer om hva Vidar Eltun har lovet kona si for neste år. -Hvor han fridde og hvorfor stamveien bør gå gjennom Valdres? Det og mer til får du svar på i dette innslaget:

 

Publisert 17.12.2016

 

Julekonssert med Valdres Brass Band

Følg linken i bildet for bildeserie

Gaute Lein Ausrød og Valdres Brass Band fylte Fagernes kulturhus og Valdreshallen fredag 9. og lørdag 10. desember 2016, med tre storslagne konserter. Med fire fremragende solister, barnekor og Gaute i storslag, ga Valdres Brass Band de fremmøtte mange flotte opplevelser. Dirigent Philip Hannevik har skrevet de fleste arrangementene, og de ble vakkert fremført av korpset.
– Nå er det tredje gang jeg er med på julekonsert med Valdres Brass Band, og jeg blir bare mer og mer glad i dem, forteller Gaute. Han skryter av korpset og profesjonaliteten de utøver. Selv fremførte han en flott versjon av «En stjerne skinner i natt». Historien Gaute fortalte, om seg selv og at han begynner å bli voksen, åpnet latterdørene hos publikum.

Barnesang hører julen til og et barnekor var med på fremførelsen av «Ein lys tanke», av Ørnulf Juvkam Dyve. Sangen er en adventssang som Ørnulf laget i 2015, til barn. Koret bestod av barn fra Valdres Junior Brass Band og barneteateret i Fagernes. I tillegg hadde juniorkorpset med tre musikanter på konserten.
– Jeg synes det er koselig å bli spurt om å bidra, sier Ørnulf. – Dette var en veldig fin konsert, legger han til.

De fire solistene, Kaja Funder Idstad, Renate Tuveng, Jostein Hillestad og Bendik Kvalsvik Stenberg hadde flotte prestasjoner. Stenberg og kameraten, Hans Olav Søgne Blindheim, går på Valdres Folkehøgskole og spurte om å få bli med i Valdres Brass Band det året de er i Valdres. De er henholdsvis fra Sunnmøre og Romsdalen.
– Vi ble tatt godt imot og gled rett inn i korpset. Vi spiller i Brass Band der vi kommer fra og synes det er flott å kunne spille mens vi er på folkehøgskolen, forteller Stenberg og Blindheim.
– Jeg setter pris på hver gang jeg er i Valdres, sier Philip Hannevik. – Valdres Brass Band har fantastiske musikere og er profesjonelle, avslutter han.

Videointervju med Phiilip Hannevik og Gaute Lein Ausrød. Laget av Roy Myrland, Langsveien.no

 

Publisert 17.12.2016

 

Gudstjenester i Sør-Aurdal

Også i år blir det gudstjeneste i Reinli kapell julaften.

24. desember, Julaften
Jes 9, 1a.2.6-7 Fredsfyrsten
Reinli kapell kl. 13.00: Julaftensgudsteneste, Signe Kvåle. Takkoffer til Reinli kyrkje

Se flere gudstjenester i Reinli her

Publisert 17.12.2016

 

Vazelina Bilopphøggers til Trollrock

- En årelang drømmebooking er endelig i boks, sier festivalsjef Atle Dalen, samtidig som han ønsker alle en gledelig hjul.

Noe så sjelden som en konsert med selveste Vazelina Bilopphøggers blir å oppleve på Beitostølen i sommer. Dette blir en uforglemmelig aften spekket med hits fra hele deres 38 år lange katalog. Vazelina Bilopphøggers spiller torsdag 27. juli. Fra før er Hellbillies, Janove og Mads Veslelia klare for Trollrock 2017.

Vazelina Bilopphøggers er et Norsk rocke- og showband dannet på Gjøvik i 1979 av låtskriveren og gitaristen Eldar Vågan (f. 1960), vokalisten Bjørn Berg, bassisten Torbjørn Nicolaysen, trommeslageren og bilopphuggeren Arnulf Paulsen (f. 1949) og koret Vrakpant (Jan Einar Johnsen og Bjørn Bogetvedt). Gruppa vant stor popularitet med et repertoar som hovedsakelig bestod av gamle rockeklassikere med humoristiske tekster på Toten-dialekt. Fra midten av 1980-årene har de i stor grad opptrådt i revy- og show-sammenheng. En av deres største suksesser er tv-serien Vazelina Hjulkalender, der medlemmene spilte seg selv. Den har siden premieren 1. desember 2000 gått flere ganger i reprise på TV2.

Debutalbumet 24 timers service (1980) ble en stor suksess, mye takket være hiten Gi meg fri i kveld, som nådde 3. plass. Men i 1981 trakk tre av medlemmene seg (Bogetvedt, Berg og Nicolaysen), og inn kom bassisten Rune Endal (f. 1955) og vokalisten Viggo Sandvik (f. 1951), som også spiller trompet. Jan Einar Johnsen (f. 1959) begynte dessuten å bidra med keyboards og saksofon. Også de øvrige Vazelina Bilopphøggers-albumene har havnet på Topp 15 på VG-lista: Slitin i knea (1981), Blålys (1982), På tur (1983), Fem fyrer med ved (1984), Musikk tel arbe’ (1986), Gå for gull! (1987), Tempo (1989), Full behandling (1990), 11 år uten kvinnfolk (1992), Rock-a-Doodle (1993; soundtrack til animasjonsfilm), Hææærli’ på toppen ta væla (1996), Hjulkalender (2000), Bedre hell’ all medisin! (2005) og Bensin på bålet (2007).

Rune Endal sluttet i 1990 uten å bli erstattet. Kjetil Fosseid (f. 1971) overtok i 2006 som ny vokalist etter Viggo Sandvik. Eldar Vågan, som også synger litt i Vazelina Bilopphøggers, har gitt ut soloalbumene Trøbbel (1982), En herre med bart (1985; Topp 20) og LEVA LIVET, som Eldar i en Elvis-film (2012; Topp 20). Sandvik står bak soloalbumene Æille har et syskenbån på Gjøvik (1983) og Fisking i Valdres (1988; 3. plass). Singlen Fisking i Valdres er en duett med Hege Schøyen som gikk til topps sommeren 1988.

Publisert 16.12.2016

 

Ekstraordinært årsmøte

Styret i Reinli Grendeutvalg innkaller til ekstraordinært årsmøte 13. desember 2016 klokken 20:00. Til behandling foreligger forslag fra styret til vedtektsendringer for grendeutvalget. Forslaget kan leses på Reinli.no og i Matkroken Reinli. Alle i bygda inviteres til å si sin mening om de nye vedtektene, og vedta endringene. Forslag til endringer må sendes styret senest 6. desember 2016, på e-post redaksjonen@reinli.no, eller SMS 915 13 483. Last ned innkallelsen her

Her kan du lese forslaget til vedtektsendringene

Publisert 29.11.2016

 

Kom i julestemning med Valdres Brass Band

Med to konserter i Fagernes kulturhus fredag 9. desember og en i Beitohallen lørdag 10. desember, ønsker Valdres Brass Band nok en gang å skape julestemning i Valdres. Også i år er Gaute Lein Ausrød fra STAUT med som solist. I tillegg til gamle kjente julesanger får vi også høre nye låter. Blant annet vil de fremføre en ny adventssang som Ørnulf Juvkam Dyve har skrevet.

– Det blir mye nytt og dere vil få oppleve fire flotte solister, sier dirigent Philip Hannevik. Han har ved flere anledninger blitt innleid som dirigent for Valdres Brass Band.

Valdres Brass Band har blitt forsterket med to unge utøvere fra Valdres Junior Brass Band, til årets julekonserter. Elida Rønsgård og Thea Rogne Andersen har fått gleden av å bli med seniorene på konsert.

– Noen av låtene er omskrevet til Valdresdialekt, av Ørnulf og noe av meg selv, sier Gaute Lein Ausrød. Gaute vil også fremføre en egen låt med gitar. – Jeg er glad for å være tilbake med en så glad gjeng og flinke musikere, legger han til.

Videointervju med Gaute. Laget av Roy Myrland, Langsveien.no.

 

Publisert 7.12.2016

 

Sør-Aurdalhallen

Kommunestyret hadde møte tirsdag 6. desember, hvor blant annet budsjettet for 2017, og økonomiplan 2017 –2020 ble behandlet. I dette var blant annet investeringer som ny brannstasjon i Bagn, vedlikehold av Bagn kirke og Sør-Aurdalhallen.

Budsjettet og økonomiplanen ble vedtatt. Sør-Aurdalhallen ble godkjent med noen mindre justeringer/reduksjoner. Økte kostnader blir finansiert delvis av et ubundet fond på 6,5 millioner kroner, som kommunen har stående, og delvis ved at ny brannstasjon blir utsatt. Alle partier, unntatt KrF, sto samlet bak forslaget som ble vedtatt med 21 mot 4 stemmer. En representant fra Ap og en representant fra Sp stemte også imot.

Fokuset i dette innlegget er Sør-Aurdalhallen, siden nybygget har skapt mange diskusjoner og er et meget kostbart bygg. Men det er ingen tvil om at dette er noe Sør-Aurdal kommune trenger. Alle kommuner har et kommunesentrum og i Sør-Aurdal er det Bagn. Dette må vi alle se som en styrke, ikke som en utfordring. At man kan være uenige i saker må vi også akseptere. Noen ganger må man være enige om at man er uenige.

Se presentasjonen av prosjektet Sør-Aurdalhallen, til Oddleiv Juvkam her

Her kan du se flere bilder, som vi har fått fra arkitektkontoret

Publisert 6.12.2016

 

Anleggsvei skjermer E16-trafikken i Bagnskleiva

En 850 meter lang anleggsvei fra Bagnskleivtunnelen til Kjerringsvingen vil spare E16 for transport av 40.000 lastebillass de neste 13 månedene.

- Det sikrer god fremdrift i prosjektet, bedre fremkommelighet for E16 trafikken, og bidrar til god trafikksikkerhet forbi anleggsområdet, sier byggeleder Lage Bakken i Statens vegvesen, E16 Bagn - Bjørgo. Les mer her

Publisert 5.12.2016

 

"Vekas Valdris" skirennarrangør og ildsjel

Tekst og video: Roy Myrland, Langsveien.no

Vekas Valdris lager til folkefester og idrettsarrangementer. År etter år trekkes tusenvis av besøkende til «hans» arrangementer for å se og være med, og  direktesendingene på TV er i timesvis.

 

Publisert 5.12.2016

 

Her kan du følge med på tunellarbeidet

Nå kan du følge fremdriften på vegvesen.no. Anleggsarbeidet i Bagn og på strekningen Klosbøle–Bjørgo er godt synlig for lokalbefolkningen og trafikken langs E16. Med unntak av store dumpere som kjører inn og ut av tunnelmunningen ved Klosbøle får tunelldriverne holde på for seg selv.

Les mer her

 

 

 

Publisert 5.12.2016

 

Juleutgaven av SA-Posten

Neste uke kommer Sør-Aurdalposten sin juleutgave ut til alle husstander i Sør-Aurdal og Nes i Ådal. Allerede nå kan du lese den her på nett. Klikk på bildet nedenfor og last ned web-utgaven.

Publisert 1.12.2016

 

Bilder fra kulturkvelden 2016

Fredag 18. november arrangerte Sør-Aurdal kommune, i samarbeid med Hedalen bygdeutvalg, kulturkvelden 2016 på Hedalen barne- og ungdomsskole. Prisvinnerne Arne G. Perlestenbakken og Nils Harald Huset fikk mye heder og ære.

Det var mange som ønsket å gratulere Arne G. Perlestenbakken med kulturprisen. Han har i mange år vært en kulturbærer i Sør-Aurdal, og det var et enstemmig formannskap som ønsket at Perlestenbakken skulle tildeles kulturprisen for 2016. Også utdelingen av idrettsprisen til Nils Harald Huset, var en populær avgjørelse. Styret i Sør-Aurdal idrettsråd var alle enige om kandidaten til årets idrettspris.

Varaordfører Trine Adde Hansebakken var konferansier. Hun presenterte et program tettpakket av sang og musikk. Hedalen ungdomslag hadde flere morsomme innslag hvor de sparket i mange retninger. Statens vegvesen, Olav Thon og kommunelege Gert Halleby ble parodiert og sunget om, til stor glede for publikum. Anne Mathea Digene fremførte sin nye sang «Vise te bygda». Teksten har hun skrevet i samarbeid med Eldor Bråthen og melodien har hun komponert selv. I tillegg fikk vi høre mannskoret Gubbus Kantorum, med sin dirigent Arne Heimestøl. I koret finner vi også kulturprisvinner Arne G. Perlestenbakken. Viser av Alf Prøysen og allsang gjorde kvelden komplett.

Klikk på bildet for å se mange bilder fra kvelden

Publisert 29.11.2016

 

Publisert 26.11.2016

 

Julegrantenning i Reinli

Søndag 27. november klokken 17:30, blir det julegrantenning ved Reinli kapell. Det vil bli servert pepperkaker og gløgg. Klokken 18:00 er det messe i kapellet. Soknerådet ønsker alle velkommen.

Publisert 22.11.2016

 

Budsjett og økonomiplan 2017 - 2020

Formannskapets forslag til årsbudsjett 2017 og økonomiplan 2017 - 2020 er lagt ut til offentlig ettersyn frem til kommunestyrets behandling 6. desember 2016.

Les budsjett og økonomiplanen her

Her finner du budsjettet for 2017

Publisert 22.11.2016

 

Janove, Hellbillies og Mads Veslelia klare for Trollrock 2017

Festivalsjef for Trollrock, Atle Dalen, presenterer de tre første artistene til neste års festival.

Janove
Den 30. januar 2016 inntok han Spellemann-showet i Oslo Spektrum. Det ble den etterlengtede premieren på en storslått og catchy låt, som samtidig åpnet dørene for en helt ny tekst-verden for frontfiguren fra Kaizers Orchestra. Den nye sangen heter "Regnbuen Treffer Oss Ikkje Lenger". Denne gangen har jærbuen Janove lagt historien til et sted i Europa, der en danserinne fra Paris og en danser fra St. Petersburg forelsker seg i hverandre som unge. Deres veier skilles ufrivillig, men de møtes igjen i voksen alder. Og veien frem til kjærligheten er fremdeles tornefull.

- Den nye historien handler om utfordringene med å balansere kunsten med kjærligheten. Jeg skriver brev fra virkeligheten til disse menneskene. Det er blitt en fortelling med mange lag, som også skal være umiddelbar for de som hører sangene for første gang. Store temaer krever stor musikk. Og dét føler Janove at han er i ferd med å skape, etter hvert som det ferske universet tar form.

- Denne gangen ligner musikken min mye mer på hva jeg selv hører på. Det er fengende og groovy poprock, der jeg stjeler tricks fra moderne rap, r’n’b og hip hop. Samtidig er det drivende rockerytmer. Det er alltid stor variasjon i låtene og musikken kommer som regel først. Les mer her

Publisert 21.11.2016

 

Even Sæteren Hippe til kvartfinalen i sprint under sesongåpningen

Tekst og video: Roy Myrland, Langsveien.no

Even Sæteren Hippe fra Bagn IL og Team Jobzone intervjues etter at han hadde blitt slått ut i kvartfinalen i sprinten. Det var et celebert selskapet som stilte til start under sesongåpningen 2016. Seieren gikk til det nye supertalentet Johannes Høsflot Klæbo fra Byåsen IL.

 

Publisert 20.11.2016

 

Publisert 18.11.2016

 

Hyggekveld med sang, musikk og bøker

På biblioteket i Bagn blir det hyggekveld med sang, musikk og bøker, onsdag 30. november klokken 18:00.

Program:

Klikk på bildet og last ned plakat

Gratis inngang!     Alle er hjertelig velkomne!

Publisert 15.11.2016

 

Konsert i Bagn kirke

Søndag 20. november klokken 18:00 blir det konsert i Bagn kirke. Ole Fønhus, Osvald Fossholm, Signe Kvåle og Anders Løberg inviterer til variert konsert.

PROGRAM:

VELKOMMEN!

Konserten er gratis - men det vil bli anledning til å gi en gave til kirkemusikalsk arbeid i Sør-Aurdal ved utgangen.

Publisert 15.11.2016

 

Ny sesong i Stavadalen Skisenter

Lørdag 19. november er det sesongstart i Stavadalen Skisenter. Familiebakken åpner først, og så håper man på litt mer snø før storbakken kan åpne. Åpningstider i heisen og Makalausbua blir lørdag og søndag fra klokken 10:00 til 16:00.

Julegavetips: Vi kjører 10 prosent rabatt på årskort åpningshelgen, velkommen til flotte skiopplevelser i Stavadalen Skisenter.

 

 

Publisert 14.11.2016

 

Her kommer vinter'n

Vinteren har kommet til Valdres, og skiløyper har blitt kjørt opp. På Nordre Fjellstølen har det blitt kjørt opp flere løypenett. Her kan du se oppdateringer

Reinli.no har gjennom hele vinteren oppdatert løypeinfo, på våre sider. Scroll nedover og se oppdatert informasjon om skiløypene i området. I margen på høyre side blir informasjonen kontinuerlig oppdatert. Nedenfor ser du Meitebekkrunden, som sist ble kjørt opp 11. november 2016.

Publisert 13.11.2016

 

Nyhetsbrev fra folkehelsekoordinator

I nyhetsbrevet for november fra Ida Blåfjelldal, folkehelsekoordinator i Sør-Aurdal kommune, kan du blant annet lese om HPV-vaksine, folkehelse- og
levekårsundersøkelse i Valdres i 2014 og om Frisklivssentralen i Sør-Aurdal.

Last ned nyhetsbrevet

Publisert 11.11.2016

 

Byttehelg

Søndag 20. november blir det byttehelg på Åsemyra skistadion, fra klokken 12:00 til 15:00. Da kan alle komme og få byttet eller solgt skiutstyret sitt, og forhåpentlig få kjøpt eller byttet til seg noe nytt. Dette gjelder ikke bare ski men også skisko, skiklær og annet utstyr. Det blir også vaffelsalg.

Innlevering av utstyr i Reinli barnehage, Begnadalen barnehage eller på kontoret til Valdres skog i Bagn.

Ta kontakt med Inger Råheim på tlf. 992 87 016 for spørsmål eller annet.

Last ned plakat

 
 
Publisert 11.11.2016

 

Julemarked på Bagn Bedehus

Lørdag 19. november 2016, klokken 10:00 – 15:00. I år er det 12 utstillere.

Her vil du blant annet finne:

Salg av kaffe og kaker

Alle er hjertelig velkomne!

Publisert 10.11.2016

 

Valdres Brass Band

Torsdag 3. november hadde Valdres Brass Band generalprøve i Fagernes kulturhus, i forkant av Siddis Brass 2016. I sterk konkurranse med Byfanten under årets rakfiskfestival, fristet de med gratis inngang til den 30 minutters lange konserten.

Lørdag 5. november var korpset klar for konkurransen i Stavanger. For leder, Kaja Funder Idstad, ble det veldig travelt. Hun reiste frem og tilbake på lørdag og tok i tillegg av seg Fagernes Campingpark, med fullt belegg. Som kjent var det også rakfiskfestivalen i Fagernes denne helgen.

- Vi fikk en flott 4. plass og er veldig fornøyde med det, sier Kaja Funder Idstad.

Her er et opptak av generalprøven med dirigent Thorgeir Thunestvedt.

 

Publisert 8.11.2016

 

Ny nærinfo E16 Bagn-Bjørgo

Statens vegvesen informerer om at denne uken sender E16 Bagn-Bjørgo ny nærinfo til alle husstander i Nord- og Sør Aurdal.

Denne faktaboksen kan vi lese i nyhetsbrevet:

FAKTA E16 BAGN–BJØRGO
- 11,1 km to felter med forbikjøringsstrekning i tunnel.
- 4,3 km tunnel med 33 nødstasjoner (nødtelefon og brannslukningsapparat), to havari- og snu-
nisjer, brannventilasjon, fjernstyrte bommer, kameraer og radiovarsling
- Fire bruer.
- Vegen utvides til 8,5 meter og følger i stor grad dagens trase fra Klosbøle til Bjørgo.
- Største utbedring er omlegging av Kjerring- svingen på fylling.
- Det skal gjennomføres en del sikringstiltak på dagens E16 Bagnskleive. Vegen blir fylkesveg og
omkjøringsveg når tunnelen er stengt.
- Tunnelmasse skal mellomlagres for framtidig utbedring av fv 220 Reinliveien.
- Kostnadsramme: 1,44 milliarder kr. (1,1 mrd kr. stat og 340 mil. kr. bompenger).

Reinli Grendeutvalg har stilt spørsmål ved punktet om mellomlagring av tunellmasse for fremtidig utbedring av FV220 Bagn - Reinli. Her er svaret fra SVV ved Prosjektleder Anne Brit Moen:

"Dette er bare sterkt å beklage, men den faktaboksen har ikke blitt kvalitetssikret. Teksten er feil. I teorien er det mulig å gjøre, men det er ikke det som er faktum, eller aktuelt. Det jobbes sammen med kommunen og fylkeskommunen med å finne løsning for å kjøre tunnelmasse direkte ut til flere områder med behov i Reinliveien. Både mht plassering av fyllmassene, og mulig finansiering av overbygning på sikt. Det vil nok tidligst være aktuelt å kjøre tunnelstein dit neste sommer."

Informasjonen kan du også lese her

Publisert 5.11.2016

 

Makalausbua

Makalausbua har åpent i morgen, søndag 6. november

Tid: Fra klokken 12:00 til 18:00.

 

 

 

 

Publisert 5.11.2016

 

Konserter i Den kulturelle spaserstokken

Sør-Aurdal kommune arrangerer i samarbeid med Sør-Aurdal eldreråd konserter i Den kulturelle spaserstokken. Neste konsert er onsdag 9. november 2016. Da kan du høre Guren Hagen som synger Prøysen og Sandbekk.

Klokken 11:30 - Sør-Aurdalsheimen, festsalen
Klokken 16:00 - Hedalen bo- og servicesenter

Last ned plakat her

Publisert 3.11.2016

 

Idrettsprisen for Sør-Aurdal kommune 2016 tildeles: Nils Harald Huset

Sør-Aurdal Idrettsråd har gjort enstemmig vedtak om at Idrettsprisen 2016 tildeles Nils Harald Huset grunnet sitt brennende engasjement innen skytesporten.

Nils Harald Huset har i flere år drevet, og driver fortsatt, med skyting på høgt nasjonalt nivå. Han er norgesmester i elgbaneskyting. Han er også fylkesmester og landsdelsmester i samme gren av året. Han jobber og trener hver dag for å nå nye mål. Nils Harald har vært primus motor og utført en stor dugnadsinnsats i byggingen av et topp moderne jaktskytteranlegg i Hedalen. Han er i tillegg en stor motivator for andre fra kommunen som driver med jaktskyting og er et forbilde for yngre deltakere i sporten.

Ved tildeling av Idrettsprisen 2016, vil kommunen sammen med idrettsrådet få hedre Nils Harald Huset for innsatsen for skytesporten i kommunen og ønske lykke til med videre satsing mot stadig nye mål.

Publisert 2.11.2016

 

Kulturprisen fra Sør-Aurdal kommune 2016 tildeles: Arne G. Perlestenbakken

Formannskapet har gjort enstemmig vedtak om at Kulturprisen 2016 tildeles Arne G. Perlestenbakken for sitt store engasjement innen kulturlivet i Sør-Aurdal kommune.

Arne G. Perlestenbakken er en kulturbærer. Som fotograf bruker han mye tid på å dokumentere små og store begivenheter i Sør-Aurdal, og Hedalen spesielt. Han er en god formidler av kultur, landskap og personer. Arne har vært aktivt med i sang- og musikklivet i kommunen i en årrekke, og deltar fortsatt aktivt i både kor og korps. Arne er gardbruker, og driver med trønderfe, som er en spesiell rase. Arne er engasjert i alt som skjer i bygda. Han er til stor hjelp for eldre og tar de gjerne med ut på tur. Han er lett å spørre og stiller alltid opp, det være seg alt fra fotografering til kalving og lemming. Han er en habil snekker og treskjærer, og har vært sløydlærer ved Nerstad skole. Han åpner gjerne gården sin for ungdommer i samarbeid med skolen. Arne har et sort og rikt engasjement til glede for mange innen kulturlivet i kommunen. Les mer her

Publisert 2.11.2016

 

Kulturkveld

Tid: Fredag 18. november 2016 klokken 19:00
Sted: Hedalen barne- og ungdomsskole

Utdeling av kulturpris og Idrettspris. Det blir rikholdig underholdning av lokale krefter med både sang, musikk og teater, i tillegg til prisutdelingene med heder og ære til prisvinnerne. Ordfører Kåre Helland deler ut kulturprisen og idrettsprisen. Det blir servering og gratis inngang. Last ned plakat her

Velkommen!

Arrangør: Sør-Aurdal kommune i samarbeid med Hedalen Bygdeutvalg.

Publisert 1.11.2016

 

Turkarusellen 2017

I Sør-Aurdal har idrettslagene og Sør-Aurdal kommune et godt etablert samarbeid rundt Turkarusellen «Bruk beina i Sør-Aurdal». Her finnes 26 turmål fra hele kommunen. På alle turmål finnes kasser med bøker der du skriver inn navn og hvor mange turer du har gått.

Turkarusellåret går fra 15. oktober til 14. oktober. Bøkene byttes ut av idrettslagene, og det foretas trekning på nyåret. Les mer her

Turkarusell_for_barn_folder

Turkarusellen_2017_folder

 
 
Publisert 28.10.2016

 

Gratis HPV-vaksine til kvinner født i 1991 og senere

Alle kvinner som er født i 1991 og senere, får fra høsten 2016 tilbud om gratis vaksine mot humant papillomavirus (HPV-vaksine) gjennom et toårig vaksinasjonsprogram. Programmet starter opp november 2016. Vaksinen er anbefalt til unge kvinner for å forebygge livmorhalskreft og forstadium til livmorhalskreft forårsaket av HPV-infeksjon. Les mer på nettsiden til folkehelseinstituttet

Kvinner som er født i 1991 og senere kan få vaksinen i den kommunen de oppholder seg i. Dersom du ønsker å få vaksinen i Sør-Aurdal kommune kan du kontakte helsestasjonen på telefon 910 09 082 eller 61 34 85 60 for avtale.

Last ned plakat her

Publisert 26.10.2016

 

Populær nærbutikk

Lørdag 22. oktober var det Nærbutikk-dagen 2016. Vi tok en tur til Matkroken Reinli, og snakket med kunder og ansatte.

Siden 1949 har Reinli hatt sin egen nærbutikk, som ble startet av Bjørg og Martin Fremgaard. I dag er det sønnen Erland som sammen med sin kone, Aud Ingebjørg, driver den populære butikken. Ekteparet overtok driften i 1981.

Butikken har vært gjennom mange omstillinger og vært innom mange konsepter. Nå er de medlem av Coop-kjeden og har navnet Matkroken Reinli. - Det er viktig å følge med og utvikle seg, sier Erland Fremgaard. Han legger til at lokalbefolkningen er grunnsteinen for drift av butikken, samtidig som hytteeierne også er en viktig del av kundegrunnlaget. Reinli og Sør-Aurdal har en meget stor andel hytteinnbyggere. - Vi er veldig sårbare og avhengige at man bruker butikken, avslutter Fremgaard.

Inger Marit Fremgaard og Aud Ingebjørg Fremgaard var også på jobb denne dagen. Inger Marit er søster til Erland Fremgaard og jobber i butikken. Begge forteller de hvor viktig det er at Reinli har sin egen nærbutikk, et samlingspunkt, og at butikken er navet i bygda nå som også skolen er borte. Her kan du komme for å ta en prat, bli servert kaffe og du får varene pakket når du handler. I tillegg er Agnieszka Østgård fast ansatt og Aila Veronika Kvaal fast ekstrahjelp i Matkroken Reinli.

Ole Fjetland har hatt hytte på Søndre Fjellstølen i åtte år. Han er fornøyd med å ha en lokalbutikk slik at han slipper å kjøre lenger enn nødvendig for å få det han trenger. Sølvi Nilsen Skjæret har bodd i Reinli i tre år og setter stor pris på nærbutikken.

I 2015 fikk ekteparet Aud Ingebjørg og Erland Fremgaard positivprisen i Sør-Aurdal kommune, overlevert av ordfører Kåre Helland. Dette er et bevis på hvor velkommen du føler deg når du handler i Matkroken Reinli, og hvor godt likt innehaverne og butikken er.

Ole Fjetland, fornøyd hytteeier og synes det er bra at Reinli har sin egen nærbutikk. Inger Marit sitter i kassen mens Aud Ingebjørg pakker varene. I bakgrunnen Sølvi Nilsen Skjæret og sønnen Morten Skjæret Sørensen. Aud Ingebjørg, med ryggen til, sammen med sin eldste datter, Trine, og barnebarnet Sondre. Innehaverne Aud Ingebjørg og Erland Fremgaard. Matkroken Reinli.
Publisert 22.10.2016

 

Nytt nyhetsbrev fra folkehelsekoordinator

Folkehelsekoordinator i Sør-Aurdal kommune sender ut månedlige nyhetsbrev til alle i kommunen.

Her kan du lese nyhetsbrevet for oktoiber.

Publisert 21.10.2016

 

Handle lokalt

Lørdag 22. oktober er det "Handle lokalt-dagen"

Det viktige "limet" i bygdene er ofte butikken.  Valdres har mistet veldig mange "siste butikker" gjennom årenes løp. Men blant annet i Tisleia, Etnedal, Hedalen og i Reinli, er det fortsatt livskraftige og viktige butikker for lokal utvikling og vekst. Servicen og tryggheten  nærbutikkene gir på disse stedene er også en avgjørende faktor for at folk bosetter seg eller kjøper hytter i disse områdene.

Førstkommende lørdag setter kommunal og  moderniseringsdepartementet fokus på lokalmiljøet og lokalbutikkene. Rundt 300 nærbutikker over heile Norge går sammen for å slå et slag for lokal handel. "Handle lokalt - velg nærbutikken" er slagordet for kampanjen. På denne dagen blir det fest og feiring på nærbutikken.

10 gode grunner for å handle lokalt

Det er ditt valg

Publisert 20.10.2016

 

Oppfriskningskurs Bilfører 65+

Geir Aage Sogn fra Statens vegvesen holder kurs på Kroken, Hedalen, 3. og 4. november klokken 10:00 – 14:00.

Pris kr. 400,- inkl. lunsj.

Påmelding til Hedalen helselag tlf. 942 19 556 (Anne Marie S. Lie) eller 970 72 433 (Sigrid Haugen) innen 1. november. Maks 30 deltakere.

Les mer om kurset på siden til SVV

Publisert 19.10.2016

 

Velkommen til kirken

Her er ny liste over gudstjenester for Sør-Aurdal, i perioden 16. oktober til 11. desember.

I Reinli blir det gudstjenester til følgende tider i høst:

6. november, Allehelgensdag
Luk 6, 20-23 Saligprisningene

Reinli kapell kl. 18.00: Allehelgensmesse. Tore Samuelsen.

20. november, Domssøndag/Kristi kongedag
Joh 9, 39-41 Til dom er jeg kommet

Reinli kapell kl.11.00: Lysvåken gudsteneste. Helena Wright.

27. november, 1. søndag i adventstiden
Matt 21, 1-11 Inntoget i Jerusalem

Reinli kapell kl. 18.00: Lysmesse. Nattverd. Signe Kvåle.

Publisert 19.10.2016

 

Ny hjemmeside for kirkeklokker

Henning Andersen har laget en hjemmeside for kirkeklokker - kyrkjeklokker.no. Her kan blant annet lese om klokkene ved Reinli stavkirke.

Les mer her

Publisert 18.10.2016

 

Foredrag på Piltingsrud

Tekst og foto: Gunhild Vegstein Leite

Foredrag på Piltingsrud søndag 16. oktober, og nesten 40 frammøtte fekk bli med på ei tidsreise tilbake til starten på 1900-talet. Historikar Harald Berntsen fortalde om arbeidslivet i mellomkrigstida. Vi fekk vere med på framvoksteren av arbeidarrørsla og dei første tiåra med industrialisering. Vi fekk vere med på arbeidskonfliktar og lock out. Ja, stikkorda han starta foredraget med "frå klassekamp til klassesamarbeid", ga oss eit godt bakteppe før Anne Marit Noraker frå Valdresmusea fortalde om Pedor Piltingsrud. Han vart skildra som ein kreativ, teknisk interessert, kontroversiell mann langt framme for sin tid, men også  som ein mann av si eiga tid. Biletet av han vart fylt ut med historier om han frå salen. Dagen vart avslutta med ein guida tur opp til Pedorhula like ved garden. Tusen takk til gardseigar Rasmus Piltingsrud, Harald Berntsen og Anne Marit Noraker for ein lærerik ettermiddag på Piltingsrud!

 

 

 

Publisert 16.10.2016

 

Møt den nye rådmannen i Sør-Aurdal

Reinli.no har tatt en prat med Håkon Rydland. Han startet i sin nye stilling som rådmann i Sør-Aurdal kommune 1. august 2016. Her er intervjuet med Rydland, som også ble presentert i siste utgave av Sør-Aurdalposten.

1. august var Håkon Rydland på plass som ny rådmann i Sør-Aurdal kommune. Rydland kommer fra Vestre Slidre kommune hvor han har vært rådmann i to år. Før dette har han lang erfaring fra privat næringsliv, både i inn- og utland. I tillegg hadde han en rolle i kommunereformen hvor han frontet ja-siden.

– Dette er nå historie og vi respekterer resultatet fra folkeavstemmingen og vedtakene som er gjort. Jeg har pratet mye med ordfører Kåre Helland om dette, og føler at det har vi nå lagt bak oss og har en god dialog, sier Håkon Rydland. Han legger til at han aldri har uttalt seg om kommunereformen på vegne av Sør-Aurdal, men på vegne av Vestre Slidre og Valdres, og han føler seg velkommen til Sør-Aurdal.

Den første tiden har Håkon Rydland vært ute og møtt kommuneansatte i de forskjellige tjenestene. Dette ønsket han å gjøre så raskt som mulig for å bli kjent med de ansatte. I tidligere tilsvarende stillinger har han hatt allmannamøter med alle ansatte. Men på grunn av at man er så spredt i Sør-Aurdal må dette gjøres på en annen måte. – Det viktigste er å treffe de ansatte der de jobber, sier han.

Rydland har satt seg inn i sakene som Sør-Aurdal har vært igjennom de siste årene. Blant annet om skolestrukturen ønsker han å få landet denne, også i forhold til Ringerike. – Jeg ser ikke for meg at det blir en innstilling om å gå videre med den saken, men det skal opp i kommunestyret og formannskapet, sier han.

Håkon Rydland forteller at han ikke var klar over at det er så sterke lokalmiljø i Sør-Aurdal, selv når avstanden til Bagn er liten. Men dette synes han er positivt og spennende. Han ønsker å formidle at han trives i Sør-Aurdal og er blitt tatt godt imot, og han har møtt mange spennende mennesker.

Et av de prioriterte satsingsområdene for vår nye rådmann vil være næringsutvikling i kommunen, et område hvor han har mye erfaring. Et annet er å sikre bosetting og forhåpentligvis øke befolkningstallet. – Dette har direkte tilknytning til inntektene til kommunen, og at vi kan opprettholde tjenestetilbudene. Dette henger sammen med satsing på næringsutvikling, forteller Rydland. Sør-Aurdal som hyttekommune ønsker han også å jobbe med, tilrettelegge bedre for dette og infrastruktur. Med dette innebærer det blant annet utbygging av strømnettet, fiber og mobildekning. Dette er noe Rydland er veldig opptatt av at skal være best mulig.

Han legger til at han ser det som en fordel at Bagn blir styrket som kommunesentrum. På spørsmål om flerbrukshallen som er planlagt svarer Rydland at han oppfatter det som at alle vedtak er fattet og det er beregnet en ferdigstillelse i 2019, men han har i skrivende stund ikke satt seg inn i detaljer i saken. Det gjenstår for eksempel prosjektering og offentlig midler som det må søkes om. – Jeg håper ikke befolkningen i Sør-Aurdal ser dette som en trussel, man trenger et sterkt kommunesenter og vi må ha noen fasiliteter samlet, avslutter han.

Reinli.no ønsker Håkon Rydland lykke til i jobben som rådmann i Sør-Aurdal kommune.

Publisert 15.10.2016

 

Foredrag om Pedor Piltingsrud og arbeidslivet i mellomkrigstiden

Valdresmusea inviterer til foredrag om industrigründeren Pedor Piltingsrud, om treindustri og arbeidsliv i mellomkrigstiden. Historiker Harald Berntsen holder foredrag om mellomkrigstidens oppgang, nedgang og arbeidskonflikter; i norsk arbeidsliv generelt og treindustrien spesielt. Harald Berntsen (f. 1945) er magister i historie og en av Norges mest profilerte samtidshistorikerer og biografiforfatter med arbeiderbevegelsens historie som spesialfelt.

Sted: Låven på Piltingsrud
Tid: Søndag 16. oktober klokken 13:30 presis
Pris: Kr 50,-, gratis for årskortmedlemmer

Det blir servering av kaffe og kake. Arrangør: Valdresmusea

Les mer her

Publisert 13.10.2016

 

Sør-Aurdal er best i Oppland

Forbrukerrådet har gjort kommunetester siden 2005. Åtte tester har rangert kommunene. Nå har de slått sammen disse for å se hvem som er best og svakest over tid. Sør-Aurdal kom her på 23. plass i landet, og 2. plass i Oppland.

I 2016 ble Sør-Aurdal fylkesvinner.

Les mer om Forbrukerrådets kommunetest

Resultat for Sør-Aurdal kommune og fylkesoversikt 

 

 

Publisert 12.10.2016

 

Boklansering og konsert

På biblioteket i Bagn, torsdag 20. oktober klokken 18:00, kan du oppleve Erik Lukashaugen med et Hans Børli-program.

I tillegg blir det presentasjon av Sagn og Soge i Søndre Ourdahl 2016.

Arrangør: Sør-Aurdal folkebibliotek og Sør-Aurdal Historielag.

Klikk her for å se innholdsfortegnelsen. Som det går fram av den, inneholder årets hefte som vanlig allsidig stoff fra alle bygdene i Sør-Aurdal.

 

 

 

Publisert 11.10.2016

 

Årets internasjonale eldredag i Sør-Aurdal

Tekst: Reidar Schlytter (bildet)

Foto: Halstein Heiene

Eldrerådet i Sør-Aurdal i samarbeid med Frivilligsentralen hadde invitert til eldrefest søndag 2. oktober 2016, for å markere FN's internasjonale eldredag. Arrangementet ble avviklet på Sørum Gjestehus i Begnadalen med 43 deltakere. Festen ble avviklet under en hyggelig ramme med god middag, kaffe og kaker samt underholdning ved Vangsteins.

Les mer og se flere bilder på Begnadalen.no

Publisert 2.10.2016